3.7 C
București

Cele mai bune terapii alternative împotriva durerilor

Importante

Terapiile alternative folosite contra durerii pot fi foarte eficiente de cele mai multe ori, ele având avantajul că nu au efecte secundare neplăcute. Asta în comparație cu medicamentele. Nu sunt multe astfel de terapii, astfel că le putem număra pe câteva din degetele de la mâini.

Acupunctura

În medicina tradițională chineză, acupunctura este considerată a fi un tratament esențial în calmarea mai multor tipuri de dureri, cum ar fi cea din artroză, migrene, de spate. Cum funcționează? Simplu: părin activarea mecanismelor antidurere naturale ale organismului și stimularea fibrelor nervoase și musculare. Punctul de acupunctură este înconjurat de o fină rețea vasculo-nervoasă.

În momentul în care acupunctul este stimulat, se produce vasodilatație locală și are loc o descărcare de neurotransmițători către creier. La rândul său, creierul secretă neurotransmițători cu rol în atenuarea până la dispariția durerii (serotonină, endorfine etc). Pe lângă stimularea secreției de neurotransmițători, este stimulată și secreția de cortizol din glandele suprarenale, hormon cu rol antiinflamator.

Diferă însă durata acțiunii analgezice după tratamentul cu ace. În funcție de tipul de durere, dar și de la organism la organism efectul calmant se poate menține de la câteva zile la câteva luni după acupunctură. Potrivit specialiștilor, acupunctura are rezultate foarte bune în terapia durerii, acută sau cronică. Ea poate ajuta în cazul durerilor cauzate de discopatii, hernii de disc, spondiloze, spondilită, osteoporoză, migrene, dureri de dinți, dureri reumatismale sau datorate artrozelor, dureri menstruale, ulcer gastric sau duodenal, colon iritabil, dureri cauzate de tumorile benigne sau maligne etc.

Homeopatia

Și remediile homeopatice sunt indicate în tratarea durerii. Există tratamente recomandate în durerile de dinți, abdominale, contuzii, articulare și musculare. Acestea sunt tratamente care trebuie recomandate de medicul homeopat. Nu luați remedii după ureche! Tratamentul homeopatic al durerii prin homeopatie depinde de factori precum organul afectat, de tipul de durere și de intensitatea ei.

Chiropractica

Tehnică invazivă și fără efecte secundare, chiropractica este eficientă în dureri de origine musculară și articulară, sau în neuropatii. Durerile cauzate de herniile de disc, chiropractica, prin manipularea vertebrelor cu ajutorul mîinilor ajută la eliminarea blocajelor coloanei.

Specialiștii spun că manevrele chiropractice stimulează producția de endorfine, hormonii antidurere. Tot ei recomandă și câteva exerciții pentru coloană.

Electroterapia

Prin folosirea curentului electric pot fi stimulate țesuturile cu scopul ameliorării unor afecțiuni, printre care și cele însoțite de dureri. Printre problemele în care folosirea curentului electric funcționează se numără artrita, cefaleea, durerile postoperatorii, lombalgia și spondiloza.

În principiu, această terapie funcționeaz astfel: curentul galvanic (curentul electric de frecvență zero sau continuu) are efect analgezic și aduce alinare în nevralgii și artroză; iar stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS) dă rezultate în afecțiuni reumatice, în durerile care însoțesc afecțiunile neurologice periferice și în durerile de după operații.

Masajul terapeutic

Cui nu-i place o ședință de masaj relaxantă? Dacă mai este și terapeutic atunci împușcăm doi iepuri dintr-un foc. Masajul destinde mușchii, scade tensiunea, ajută la secretarea calmantelor naturale  ale organismului și intensifică circulația sanguină. Oamenii de știință canadieni au descoperit recent că masajul atenuează durerile musculare prin aceleași mecanisme biologice precum majoritatea medicamentelor antiinflamatoare.

Durerile de spate sau de umeri pot fi ameliorate cu ajutorul masajului neuromuscular profund. Prin această tehnică se presează în profunzime fiecare mușchi.

Kinetoterapia

Durerile pot fi calmate și cu ajutorul kinetoterapiei (gimnatiscă medicală). Un specialist kinetoterapeut trebuie să indice tratamentul care va fi urmat sub îndrumarea acestuia.  Artroza este una dintre afecțiunile care poate fi tratată sau ameliorată cu gimnastică medicală. Principalul simptom al artrozei este durerea articulară, iar în funcție de stadiul bolii, specialistul va recomanda tipul potrivit de gimnastică medicală.

Kinetoterapia crește mobilitatea articulară, relaxează musculatura și îi restabilește controlul.

 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole