Afecțiunile tiroidei pot fi depistate cu ajutorul ecografiei. Aceasta este o investigație medicală neinvazivă care răspunde tuturor întrebărilor legate de sănătatea glandei.
Testarea se face cu ajutorul ultrasunetelor. Ea durează câteva minute și arată modificările de la nivelul tiroidei. Este o investigație medicală care se face numai la recomandarea medicului. Ecografia este recomandată în completarea dozărilor hormonale ale căror rezultate au indicat o anomalie în funcționarea tiroidei.
Informații primite de la noduli
Localizarea și dimensiunea nodulilor pot fi ușor aflate prin ecografie. De asemenea, prin această investigație se poate face diferența între un nodul chistic și unul solid. Ceea ce nu poate oferi însă ecografia sunt însă răspunsurile legate de posibilitatea unor nodului de a fi sau nu maligni. În cazul în care există suspiciuni de malignitate, medicul va indica efectuarea unei biopsii.
Prin aceeași investigație se poate afla și vascularizarea glandei tiroide. Este indicată și persoanelor care au tiroida crescută în volum, fiind folosită pentru dianosticarea gușii nodulare. Ecografia mai poate fi recomandată și celor care au avut în familie rude de gradul I care au avut cancer tiroidian. Procedura se face fără pregătire în prealabil, iar cel în cauză poate pleca acasă imediat după efectuarea examinării.
Nu folosește raze X, ceea ce înseamnă căpoate fi făcută ori de câte ori este nevoie.
Cum se face
Pacientul stă întins pe spate, în timp ce medicul îl investighează înzona gâtului cu ajutorul undelor sonore. Acestea sunt emise de un aparat special, numit transductor. O parte din aceste unde se reflectă și se reîntorc în transductor, sub formă de informații. Apoi, cu ajutorul unui program pe calculator, informațiile sunt transformate în imagini, pe care specialistul le interpretează.
Ecografia tiroidiană poate costa între 50 și 140 de lei.