Stări ușoare de amețeală, greață și vomă din cauza schimbărilor hormonale. Toate acestea sunt stări obișnuite ale unei gravide, însă dacă se intensifică, viitoarea mamă ar putea avea o sarcină toxică sau disgravidie.

Peste 2% din femeile însărcinate se confruntă cu sarcină toxică, mai ales în primul trimestru de sarcină. Dar simptomele neplăcute pot continua pentru întreaga perioadă de sarcină. Gravida se simte mai mereu rău, are stări de vomă și slăbește.

Cum se manifestă sarcina toxică

„În timpul sarcinii, organismul este supus unor schimbări hormonale. Acestea pot fi resimțite în mod diferit, de la gravidă la gravidă. Femeile sensibile pot avea o stare permanentă de rău: vomită de câteva ori pe zi, sunt sensibile la mirosuri, se deshidratează, au direri abdominale și de cap, insomnii, tahicardii, lipsa poftei de mâncare și slăbesc considerabil“, explică dr. Lucreția Miclăuș, medic obstetrică-ginecologie.

De ce apare sarcina toxică

Aceasta poate avea mai multe cauze. Cele mai importante sunt modificările hormonale care au loc în timpul sarcinii – creșterea nivelului de estrogen, tiroxină și serotonină. „Apoi, pot fi probleme hepatice sau gastro-intestinale cu care s-a confruntat viitoarea mamă înainte de sarcină; infecția cu Helicobacter pylori, vârsta gravidei (femeile peste 35 de ani sunt mai predispuse la a avea o sarcină toxică), sarcina multiplă, Rh-ul negativ al gravidei, surplusul de kilograme și consumul de alimente grase, carența de vitamina K, stresul.“, spune medicul.

Riscurile unei sarcini toxice

Astfel de stări de rău determina viitoarea mamă să nu se poată alimenta corespunzător. Prin urmare, „apare riscul care fătul să nu se dezvolte sănătos și să aibă o greutate mai mică la naștere sau chiar să se nască prematur.“, spune medicul.

Nici mama nu este păzită de pericole. Ea poate avea deechilibre fizice și psiihice în urma unei sarcini toxice. „Supravegherea medicală a gravidei pe toată perioada în care se simte rău este absolut necesară“, punctează specialistul.

Ce poate face gravida în cazul unei sarcini toxice

Pentru ameliorarea stărilor de rău , gravidelor cu sarcină toxică li se recomandă consumul de ceai preparat cu rădăcină proaspătă de ghimbir, reducerea din meniu a alimentelor bogate în lipide saturate, cum ar fi untul și smântâna, și înlocuirea acestora cu produse proaspete și cât mai puțin procesate, plimbări în aer liber sau chiar schimbarea mediului pentru o perioadă, departe de stresul cotidian.

Dacă stările de rău persistă, este necesară supravegherea medicală și chiar internarea gravidei pentru a nu pune în pericol viața sa și a fătului. În acest caz, gravida va face perfuzii și va fi rehidratată intravenos. De asemenea, medicul îi va prescrie și antivomitive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.