16.1 C
București

Cât de benefici sunt cu adevărat cei 10.000 de pași zilnici

Importante

Mersul pe jos în mod regulat aduce multe beneficii sănătății,inclusiv reducerea riscului de a face boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și depresie. Și în plus, e gratis, se poate practica oriunde, și pentru mulți dintre noi este ușor de a-l introduce în rutina zilnica.

Deseori auzim că 10.000 este numărul de aur al pașilor pe care trebuie să-i facem într-o zi. Dar chiar este nevoie să facem atâția pași?

Nu neapărat. Acest număr a fost inițial o campanie de marketing foarte populară și a fost subiect de controversă. Dar dacă te face să mergi mai mult pe jos, de ce să nu ți cont de ea?

 De unde a apărut ideea celor 10.000 de pași?

 Conceptul original de 10.000 de pași a apărut în Japonia înainte de Olimpiada de la Tokyo din 1964. Nu exista nicio dovadă care să suțină această teorie. Ba mai mult, a fost o campanie de marketing pentru a vinde mai multe steppere, potrivit sciencealert.com.

Era un interes foarte mic pentru această idee până în 2001, când conceptul a fost scos din nou la lumină de cercetătorii australieni care încurajau oamenii să fie mai activi.

Bazându-se pe mai multe dovezi, mai multe ghiduri de activitate fizică din întreaga lume recomandă un minimum de 150 de minute de activitate fizică moderată într-o săptămână. Asta ar însemna cam 30 de minute pe zi. O jumătate de oră de activitate corespunde cu aproape 3.000 – 4.000 de pași la un ritm moderat.

În Australia, de exemplu, un adult acumulează cam 7.400 de pași într-o zi în medie. Astfel, ar mai fi nevoie de 3.000-4.000 de pași în plus la mersul pe jos obișnuit, așa cum ni se spune.

Un ritm care nu se potrivește oricui

Sigur că unii oameni acumulează mai puțini pași într-o zi – cum ar fi, de exemplu, oamenii în vârstă, cei cu boli cronice și cei care lucrează la birou. Alții fac mai mulți: copiii, alergătorii, sau cei angajați în munci fizice. Așa dar ținta de 10.000 de pași nu se potrivește oricui. Stabilirea unui număr mai mic de pași este OK, atât timp cât faceți mișcare jumătate de oră pe zi.

Studiile care examinează care este numărul de pași care influențează starea de sănătate sunt multidisciplinare. Ele spun un fapt dar nu analizează și cum schimbările numărului de pași afectează starea de sănătate în timp. Este posibil, astfel, ca mai degrabă decât mai mulți pași să ducă la mai multe beneficii asupra sănătații, să fii sănătos să ducă la executarea mai multor pași.

Câteva studii au arătat efecte bune asupra sănătății chiar și la particpanții care fac mai puțin de 10.000 de pași. Un studiu australian, de exemplu, a descoperit că oamenii care fac mai mult de 5.000 de pași pe zi au un risc mai mic de a face boli cardiovasculare și infarct decât cei care fac mai puțin de 5.000 de pași.

Un alt studiu a descoperit că femeile care au făcut 5.000 de pași zilnic au un risc mai mic de a se îngrășa sau de a avea hipertensiune, decât cele care nu-i fac.

Cu cât mai mult cu atât mai bine

Multe studii demonstrează totuși că cu cât este mai mare numărul de pași cu atât mai bine pentru sănătate.

Un studiu american din 2010 a descoperit o scădere cu 10% a problemelor de metabolism (mai multe boli printre care diabet, boli de inimă, infarct) pentru fiecare creștere cu 1.000 de pași pe zi.

Un studiu australian din 2015 demonstrează că o creștere cu 1.000 de pași pe zi reduce riscul de deces prematur din orice cauză cu până la 6%. În concluzie, cei care fac 10.000 de pași  sau mai mult au un risc cu 46% mai scăzut de a muri prematur . Un studiu australian din 2017 arată că oamenii cu un număr ridiat de pași pe zi petrec mai puțin timp în spital. Așa că, cu cât mai mulți pași, cu atât mai bine.

Chiar dacă 10.000 de pași nu este o țintă potrivită pentru tine, important este să fii activ cât de mult poți. 10.000 de pași este doar o modalitate de a face asta.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole