3.7 C
București

Când trebuie să ne îngrijoreze chisturile ovariene

Importante

Chisturile ovariene sunt o afecțiunie care este foarte des întâlnită la femei în perioada fertilă. Dar, pentru a nu se ajunge la complicații, cum ar fi pierderea unui ovar, acestea trebuie ținute sub control, fiind nevoie de controale ginecologice periodice și tratament.

De formarea chisturilor ovariene se face vinovată chiar ovulația, un fenomane natural care se petrece în organismul oricărei femei fertile. La aceasta se mai adaugă dezechilibrele hormonale.

Când este nevoie de operație

De cele mai multe ori, chisturile sunt formațiuni benigne, nedureroase, asemănătoare unor săculeți cu lichid, care dispar de la sine. La femeile cu vârsta sub 35 de ani, apar după ce ovulul este eliberat, când foliculul rămas în ovar se micșorează și se umple cu lichid. Când chisturile se măresc și devin dureroase trebuie îndepărtate chirurgical.

„Tratamentul chirurgical în cazul chisturilor ovariene se instituie numai când este vorba de unele de dimensiuni mari , cu aspect anormal ecografic, care continuă să crească sau care nu dispar după 2-3 cicluri menstruale. Cea mai bună măsură de precauție ar fi ca, mai ales după instalarea menopauzei, în urma unui examen ginecologic, să fie extirpate toate chisturile existente“, explică dr. Mihai Copăceanu medic primar obstretică-ginecologie.

Pot deveni maligne?

De cele mai multe ori, chisturile ovariene dispar fătă tratament, de la sine, în câteva luni. În care unul sau mai mulți cresc și depășesc doi centimetri, trebuie fie tratate cu medicamente, fie îndepărtate chirurgical. Chisturile de mari dimensiuni pot cauza și anumite simptome, cum ar fi: senzația de greutate și durere abdominală, balonare, dureri menstruale, constipație, sensibilitate a sânilor sau îngrășare fără explicație.

Cum pot fi depistate chisturile ovariene

Un control de rutină și o ecografie transvaginală permit depistarea precoce a chisturilor care ar putea deveni problematice. Multe femei află că au chisturi abia în primele luni de sarcină. Acestea nu afectează sarcina sau nașterea, iar dacă sunt mari pot fi îndepărtate prin tratament chirurgical fără a afecta fătul.

Cum pot evolua chisturile ovariene

Dacă simptomele se agravează, este posibil ca un chist să se fi rupt și să sângereze. Primele semne sunt greața, durerea, amețelile, sângerările vaginale. Astfel de complicații pot fi evitate dacă se efectuează controale periodice la ginecolog.

Există două situații în care chisturile ovariene pot deveni maligne: chistul folicular în urma unui tratament pentru fertilitate și chistul luteal cauzate de dezechilibre hormonale. Acestea au nevoie de monitorizare dacă nu dispar în decurs de trei luni.

De ce trebuie tratate la medic

Un tratament nepotrivit crește riscul de mărire sau chiar de spargere a chisturilor, ceea ce provoacă dureri și tulburări de ciclu menstrual. Cele mai periculoase sunt cele mari, depistate târziu, care pot duce la pierderea ovarului.

În mod normal, atunci când nu se resorb după trei menstruații, medicul recomandă un tip de anticoncepționale și antiinflamatoare pentru a reduce instensitatea durerilor.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole