Tusea și febra sunt deseori simptomele unei gripe sau ale unei răceli. Dar, din păcate, aceste simptome pot fi semne ale unei boli mult mai grave.

Gripă sau răceală?

În anul 2009, Mirela Colmeanu de 35 de ani, din București, a început să tușească și să facă febră. Tusea nu a trecut timp de două luni, iar la insistențele familiei și prietenilor femeia a făcut o radiografie la plămâni. „Doctorul mi-a spus mi-a spus că m-am ales cu o boală despre care credeam că nici nu mai există în România. Tuberculoză. La policlinica Vitan mi s-a recomandat un tratament de 6 luni cu antibiotice“, povestește Mirela. După 6 luni, când a fost la control și a repetat analizele i s-a spus că s-a vindecat.

Recidivă

Bucuria a fost de scurtă durată însă, deoarece, după alte două luni a început din nou să tușească și să facă febră. A ajuns la Institutul „Marius Nasta“ unde a stat internată două luni. În urma analizelor, medicii au stabilit că forma de tuberciloză pe care o avea era rezistentă la tratament. Boala avea nevoie de o terapie mai agresivă care trebuia urmată timp de doi ani. „A fost un moment în care am căzut psihic, pentru că medicii nu știau dacă tratamentul ăși va face sau nu efectul. Luam 16 pastile pe zi și făceam o injecție. Toate medicamentele trebuiau luate odatp. Am avut numeroase efecte adverse: alergii, afectarea auzului, amețeli, greață, văresături, tulburări de vedere, dureri de cap și un gust metalic în gură“

Din fericire, efoturile au meritat, pentru tratamentul a avut efect și femeia s-a vindecat. De 9 ani, a început o viață nouă. Din păcate, sechelele bolii persistă pentru că Mirela obosește și la cel mai mic efort.

Ajutor de specialitate

Cu ajutorul părinților și al unui psiholog, Mirela a reușit să treacă peste această cumpănă. Și-a făcut noi prieteni, cei mai mulți colegi de suferință și a învățat să prețuiască mai mult sănătatea.