O fetiță din Statele Unite, care s-a născut cu HIV, s-ar fi vindecat după un tratament cu medicamente standard, spun medicii citați de BBC.

Copilul în vârstă de doi ani și jumătate trăiește în statul Mississippi. Tratamentul ei a fost oprit acum aproape un an, timp în care nu s-a mai observat vreun semn al bolii.

Este nevoie de efectuarea mai multor testări pentru a vedea dacă tratamentul – administrat la numai câteva ore de la naștere – funcționează și în cazul altor persoane. Dacă starea de sănătate a fetiței rămâne neschimbată, ea ar putea deveni al doilea om din lume cu infecție HIV care s-a vindecat.

Dr. Deborah Persaud, virusolog la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore a prezentat aceste descoperiri la o conferință din Atlanta. „Aceasta este o dovadă a ideii că HIV poate fi tratată la copii“, spune ea.

Cocktail de medicamente

În 2007, Timothy Ray Brown a deveni prima persoană din lume care s-a vindecat de SIDA. Infecția sa a fost eliminată în urma unui tratament elaborat pentru leucemie care a implicat distrugerea sistemului imunitar și un transplant de celule stem de la un donator cu o mutație genetică rară care rezistă la infecția cu HIV.

În schimb, cazul fetiței din Mississippi a implicat in cocktail cu mai multe medicamente standard, cunoscut ca terapie antiretrovirală, folosită deja pentru tratarea infecției cu HIV la noi-născuți.

De obicei, infectia formeaza „rezerve” in organism, iar la intreruperea tratamentul boala recidiveaza, lucru care nu s-a intamplat de aceasta data.

Fetița s-a născut într-un spital dintr-o localitate mică unde mama a ieșit pozitiv la testul HIV. Pentru că mamei nu i s-a administrat niciun tratament prenatal împotriva SIDA, medicii au știut că micuța are șanse mari să fie infectată.

Oamenii de știință spun că fetița a fost transferată la Centrul Medical al Universității Mississippi din Jackson. Ajunsă acolo, speciliastul în infecția cu HIV la copii, dr. Hannah Gay i-a administrat cocktailul de trei medicamente standard, când copilul avea numai 30 de ore de viață. Chiar înainte ca testele de laborator să confirme infecția. „Simțeam că fetița era în mare pericol iar notrebuia să o salvăm“, spune dr. Gay.

Tratamentul a continuat 18 luni, până când copilul a dispărut din sistemul medical. Cinci luni mai târziu mama și copilul au revenit, dar tratamentul a fost oprit. medicii au făcut teste pentru a vedea dacă virusul a revenit și au fost uimiți când au constatat că nu.

Dr. Rowena Johnston spune că a contat enorm că tratamentul a fost administrat imediat în primele ore de viață ale copilului. „Cred că este extraordinar. Mulți medici din șase laboratore diferite au făcut teste foarte elaborate încercând să găsească virusul în organismul fetiței, și nimeni nu l-a găsit. Copilul acesta chiar pare să se fi vindecat“.