16.4 C
București

7 întrebări despre ulcer. Ce spune specialistul

Importante

Ulcerul este o leziune apărută la nivelul mucoasei stomacului sau duodenului și afectează mulți oameni. Sunt multe întrebări legate de acestă boală, iar noi le-am ales pe cele mai frecvente, iar un medic specialist ne-a răspuns, oferind lămuriri suplimentare.

1. Ce este ulcerul?

„Este o ulcerație formată în mucoaosa stomacului sau a duodenului. Stomacul folosește sucul gastric pentru a descompune alimentele consumate, fiind acoperit de un strat gros de mucus. Dacă regenerarea peretelui tubului digestiv e perturbată, se formează o gaură în interiorul stomacului, de câțiva milimetri, care înseamnă apariția ulcerului“, explică dr.Dorina Năstăsoiu, medic gastro-enterolog. Ea spune că se pot distinge două forme de ulcer: ulcerul duodenal, situat la nivelul duodenului, și cel gastric, adică la stomac.

2. De ce apare ulcerul?

„Ulcerul gastroduodenal poate apărea pe fondul unui nivel de stres ridicat, ori a unei alimentații prea acide, al excesului de alcool sau al fumatului.“, spune medicul. Printre cele mai frecvente cauze se numără infecția cu bacteria Helicobacter pylori și folosirea antiinflamatoarelor precum aspirina sau ibuprofenul.

3. Care sunt simptomele ulcerului?

Există diverse simptome care pot fi asociate ulcerului. „Pentru a avea un disgnostic sigur este nevoie de un consult la medicul gastroenterolog. Putem enumera printre simptome oboseala și energie scăzută, dureri și arsuri ale stomacului (mai ales noaptea), migrene, pierderea sau câștigarea unor kilograme într-un timp foarte scurt, disconfort în timp ce mănânci sau bei, anemia sau balonarea, durerea abdominală surdă și stările de vomă“, explică medicul specialist.

4. Cum se diagnostichează?

Dr. Năstăsoiu spune că prin endoscopie se poate depista și infecția cu Helicobacter pylori. Endoscopia digestivă superioară, în timpul căreia se poate preleva și o probă pentru biopsie, pune cu certitudine diagnosticul. „Dar, medicul va analiza istoricul medical și simptomele pacientului. Eventual, va face o analiză și asupra medicamentației pe care acesta o ia. Pentru depistarea ulcerului sunt necesare analize de sânge și de scaun și alte teste. Unul dintre ele poate fi testul de respirație cu ajutorul căruia se depistează bacteria Helicobacter pylori.“

5. Poate avea complicații?

„Dacă este netratat, da. Pot apărea mai multe complicații, cum ar fi infecțiile, sângerările, cancerul sau leziunile interne“, spune medicul.

6. Cum se tratează ulcerul?

Cele mai multe tipuri de ulcer se pot trata cu medicamente prescrise de medic. „Însă, în anumite situații poate fi nevoie de intervenție chirurgicală. Dacă boala s-a declanșat în urma infecției cu Helicobacter pylori, este nevoie de antibiotice și medicamente care vor împiedica celulele stomacului să producă acid.

7. Poate fi prevenit?

Este posibil ca organismul să fi fost contaminat cu Helicobacter pylori încă din copilărie. „Acest lucru nu înseamnă că persoana va face boala. Singura metodă care te ajută să nu intri în contact cu această bacterie e igiena riguroasă, care implică spălarea mâinilor cu apă și săpun de fiecare dată când mergi la toaletă sau după ce ai fost într-un mediu public“, conchide medicul specialist.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole