Să scapi de grăsimea din corp și să slăbești implică luni sau ani de dedicare și motivație. În esență, procesul este simplu: pentru a slăbi, ai nevoie să faci multă mișcar și să mănânci mai puține calorii decât arzi, scriu cei de la livestrong.com.
O abordare completă pentru a pierde în greutate care implică atât diet cât și sport te ajută să-ți păstrezi masa musculară în timp ce pierzi din cantitatea de grăime. Așa că vei avea un trup tonificat atuncu când îți vei atinge scopul.
Ai grijă la numărul de calorii
Echilibrul între caloriile pe care le cosumi și cele pe care le arzi influențează ivelurile de grăsime din corp. Dacă mănânci la fel de mult pe cât arzi, vei primi toată energia de care ai nevoie din dietă, așa cănu vei depozita grăsime, dar nici nu vei scăpa de ea. Dacă mănânci sau bei prea multe calorii, ele se vor transforma în molecule de grăsime și vor fi depozitate în celulele de grăsime, crescând astfel nivelul general de grăsime. Mănâncă și bea mai puține calorii decât arzi, și vei scăpa de depozitele de grăsime, beneficiind de energie.
O reducere minoră de calorii – cum r fi de 250 până la 500 de calorii pe zi – este cel mai bun mod de a scăpa de depozitele de grăsime în siguranță fără a afecta țesutul muscular. Mâncând prea puține calorii, în schimb, provoci probleme țesutului muscular și reții grpsime, ceea ce încetinește metabolismul, fiindu-i din ce în ce mai greu să te ajute să slăbești.
Dacă e nevoie, folosește un calculator care să-ți spună câte calorii arzi, și câte să consumi în funcșie de greutate, înălțime, sex și vârstă. Poți adăuga numărul caloriilor pe care îl arzi în timpul zilei. Specialiștii recomandă consumul undeva la 1200 de caloriipe zi pentru femei și 1.800 pentru bărbați pentru a fi sigur că arzi grpsimi și nu afectezi mușchii.
Mărește prin sport cantitatea de calorii arse
Introdu mai multă activitate fizică în rutina ta zilnică pentru a scăpa de depozitele de grăsime mai repede. Exercițiile măresc nevoile energetice, așa că vei scăpa de mai multă grăsime. De asemenea, te ajută să crești masa musculară pe măsură ce pierzi în greutate, care te asigură că pirderea de kilograme vine în cea mai mare parte din grăsime.
Deși trebuie să te ambiționezi să faci mișcare la o intensitate moderată pentru a arde cele mai multe din calorii, nu înseamnă că antrenamentul trebuie să fie groaznic. Mergi mult pe jos la pas vioi și la deal, dacă se poate, aleargă în parc, sau mergi la sală și înclină cât mai mult banda de alergat la o viteză medie. De exemplu, dacă urci în pantă 5 kilometri pe oră timp de o oră vei arde cam 400 de calorii, în funcție și de greutatea ta, comparatic cu doar 259 de calorii arse dacă ai merge pe o suprafață plată.
Odată ce ți-ai dezvoltat rezistența cardio pe parcursul a câteva luni, începe să adaugi antrenament interval de intensitate mare, cum ar fi HIIT. Acesta crește metabolismul după antreament – un efect care poate dura între 24 și 48 de ore. Odată ce ți-ai făcut încălzirea, fă un exercițiu la intensitate ridicată timp de 15-20 de secunde; apoi recupereză-te cu 30-40 de secunde de un exercițiu ușor, și repetă secvențele 10-20 de minute.
Completează antrenamentele cardio cu cele de forță, ridicare de greutăți. Acesta nu arde la fel de multe calorii precum exercițiul de aerobic, dar previne pirderea masei musculare în urma slăbirii.Asta înseamnă că greutatea pe care ai pierdut-o provine din depozitele de grăsime, și nu din masa musculară. Poți, de asemenea, incorpora scurte episoade de cardio chiar în rutina zilnică. De exemplu, folosește scările în locul liftului.
Cum să crești metabolismul
Menținând o dietă sănătoasă și echilibrată, metabolismul este la turație maximă. Dacă mănânci în timpul zilei, arzi calorii, în timp ce sărirea meselor poateîncetini metabolismul, îngreunând arderea depozitelor de grăsime, explică cei de la Universitatea de Stat din Illinois. Anumite alimente – precum cele procesate și pline de grăsimi – au nevoie de mai puțină energie pentru digestie decât cele integrale, neprocesate, astfel încât se transformă în grăsime mai ușor decât alimentele nutritive.
Înlocuiește pâinea albă cu cea integrală, orezul alb cu cel brun și mănâncă la fiecare masă legume pline de fibre. Mănâncă proteine la fiecare masă. Au nevoie de energie multă pentru digestie, așa că vei arde mai multe calorii în timpul acesteia. Poți consuma carne de pui sau de curcan, pește, nuci, fasole , linte, produse lactate slabe și ouă pentru obținerea unor proteine de calitate.
Ce să nu faci
S-ar putea să fii tentat să ții diete restrictive care-ți promit că slăbești multe kilograme în câteva zile sau căți vor topi grăsimea fără prea multe restricții ori sport, dar nu sunt recomandate de specialiști. Multe dintre ele produc carențe, sunt nesănătoase, și de fapt micșorează metabolismul, așa că este foarte posibil să te îngrași. Anumite diete – cum sunt cele care te obligă să renunți la anumite grupe de alimente sau îți limitează mica selecție de alimente – cresc, de asemenea, riscul de a avea deficit de anumite nutrimente, care te fac să te simți sleit de puteri,obosit pentru a mai face mișcarea de care ai nevoie pentru a arde din grăsimi.