Mai mult de o treime din studentele Universității Cambridge, din Marea Britanie, au reclamat întreruperea menstruației pe perioade mai mici sau mai mari de timp, cel mai probabil din cauza stresului accentuat din sesiune, relevă un studiu privind sănătatea sexuală.

Cercetarea a constat în chestionarea a peste 1000 de studente, 36% dintre acestea precizând că li s-a oprit „problema lunară”, cele mai multe dintre ele atribuind aceste dereglări stresului din perioada de examene când dorm mai puțin și mănâncă pe apucate.

Specialiștii spun că este posibil ca nivelul crescut de cortizol – hormon eliberat ca răspuns la stres – să interfereze cu estrogenul și progesteronul și să determine o oprire temporară a menstruației.

„Stresul poate fi unul din factorii întreruperii sângerărilor lunare. Dar, bineînțeles, nu este singurul. De vină pot fi și o mulțime de alte afecțiuni, precum și scăderea sau luarea în greutate excesivă”, precizează Bekki Burbridge, purtătoarea de cuvânt a unei organizații non-profit privind sănătatea sexuală.

Multe tinere spun că schimbările radicale ale organismului lor s-au produs de când au ajuns studente ale prestigioasei universități britanice.

„Menstruația mea era extrem de regulată înainte. Acum este total impredictibilă. Când vine sesiunea e deja un haos total”, a comentat una din studentele intervievate în cadrul studiului mai sus menționat.

„Mi s-a întâmplat să se deregleze și cu alte ocazii. Dacă nu mâncam suficient sau făceam prea mult sport. Dar de când am venit aici se întâmplă mult mai des”, s-a plâns o alta.

Sursa: The Idependent