19.7 C
București

Un medic dermatolog demontează tot ce știai despre îngrijirea pielii. „Hidratare? Nu există! Apa nu intră în piele”

Importante

Medicul dermatolog Victor Clătici demontează bucată cu bucată toate miturile legate de îngrijrea și „hidratarea” pilea, explicând în detaliu care este tratamentul corect pe care trebuie să-l aplicăm în cazul celui mai mare organ al nostru.

”Cuvântul „hidratare” nu există! Pielea nu are nevoie de apă! Epidermul nostru nu are apă! Cuvântul hidratare este prost folosit! Cuvântul corect este de „emolient”. Cuvântul englezesc este „moisture”. Problema nu e de apă, că dacă ar fi aşa, am arunca nişte apă pe faţă şi ne-am… hidrata”, spune dr Victor Clătici, într-un interviu pentru revista life.ro.

În ce privește apele termale, acestea sunt folosite pentru efectul lor decongestionant, pentru curăţare, antiinflamator etc. Dar apa nu intră prin piele, spune medicul dermatolog.

Victor Clătici: „Există un concept, se numeşte 3R: regulă, rutină, ritual. Regula – pielea trebuie curăţată, rutina – procesul în sine, ritualul – dimineaţa sau seara. Pielea trebui să fie curăţată. De ce să o facem dacă există un mecanism propriu de curăţare? Pentru că acest mecanism este depăşit de machiaj, de farduri etc. Cu ce ne curăţăm? Cu săpunul cu care ne spălăm pe mâini, nu ne spălăm pe faţă! Există soluţii speciale pentru curăţare, soluţii speciale pentru necesităţile fiecărui tip de piele, pentru acnee, pentru pielea uscată  etc. De fapt, sunt aceşti profitori care se îmbogăţesc de pe urma problemelor fiecăruia. Eu sunt un fel de… sperietoare pentru firmele dermato-cosmetice. Că vin la mine şi eu le pun întrebări şi ei nu ştiu ce să răspundă. (…)

Ce ţi-e scris, în frunte ţi-e pus. Dacă ai nişte gene proaste, cu alea rămâi. Apoi, pielea este un organ cu memorie, ştie ce ai făcut. Adică dacă la 20 de ani ai mers în cluburi şi ai băut alcool şi ai fumat, peste 10 ani pielea ta se resimte. Pielea este un organ onest: ai grijă de ea, are grijă de tine. Singurele elemente prin care poţi corecta ceva, nu sunt cremele, indiferent cât costă ele, ci toxina botulinică – pentru ridurile de expresie, substanţele de tip filler ca acidul hialuronic – pentru umplere, şi tehnologiile laser. (…)Este foarte important ce faci şi cum trăieşti. Se pare că până la 90% din semnele asociate îmbătrânirii sunt date de soare. Soarele, fumatul şi zahărul sunt responsabile, dau peste 99% din semnele asociate procesului îmbătrânirii. Eu am un concept care se numeşte 7S: sun, sugar, stress, sleep, smoking, skincare, second. Adică soarele, zahărul, stresul, somnul, fumatul, skincare, timpul”

Sursa: life.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole