Ratele de cazuri noi de cancer și de decese provocate de cancer sunt în scădere în unele țări din lume, în ultimii ani. Dar, anumite tipuri de cancer au devenit mai des întâlnite la tineri, iar oamenii de știință spun că de vină ar putea fi obezitatea. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Societatea Americană de Cancer și Institutul Național de Cancer.
Ratele a șase tipuri de cancer sunt asociate cu obezitatea crescută printre adulții tineri cu vârste între 25-49 de ani între 1995 și 2014, potrivit unei cercetări publicată în revista Lancet Public Health. Aceste tipuri de cancere includ myelom multiplu, cel colorectal, enometrial, de vezică biliară, rinichi și pancreatic.
Deși cancerul lovește mai des oamenii mai învârstă, cea mai mare creștere a fost descoperită la grupele tinere de vârstă. Cancerul pancreatic este un exemplu: între 1995 și 2014, incidența bolii a crescut cu 0,77% anual printre aduklții cu vârste între 45 și 49 de ani; cu 2,47% printre cei între 30 și 34 de ani și cu 4,34% printre cei cu vârste între 25 și 29 de ani. Și în cazul cancerului la rinichi s-a constatat o creștere de 6,23% între 1995 și 2014 la tineri.
În timp ce unele tipuri de cancer au o cauză clară – fumatul pentru cancerul de plămâni sau HPV pentru cancerul ovarian – multe alte tipuri ale acestei boli au mai multe cauze care țin de circumstanțe, genetică, stil de viață și starea de sănătate. Obezitatea este cea mai de impact dintre acestea. Cercetarea a făcut legătura între greutatea corporală excesivă și 40% din cazurile de cancer dinSUA, și este un factor de risc comun pentru cancerul de sân, ovarian și de ficat, dar și pentru cele relevate în studiu. Până în 2014, obezitatea a fost găsită vinovată pentru 60% din cazurile de cancer endometrila, 36% din cele de vezică biliară, 33% din cele de rinichi, 17% din cele pancreatice și 11% din cele myelom multiplu la adulții de 30 de ani și care depășesc această vârstă.
Obezitatea poate cauza cancerul în mai multe feluri. Poate provoca inflamații, care sunt un factor de risc pentru mai multe afecțiuni cronice și despre care se știe că alimentează dezvoltarea celulelor canceroase. Obezitatea poate altera și viața sexuală și dezvoltarea hormonilor, cum sunt insulina, care ajută să se dezvolte factorii care permit celulelor canceroase să prolifereze. Și unele alimente grase, cum sunt carnea procesată și snack-urile, pot fi factori care duc la cancer.
Recenta creștere a cazurilor de cancer la tineri nu poate fi atribuită definitiv obezității – dar noul raport subliniază faptul că aceasta a apărut exact în perioada în care au fost semnalate și cele mai multe cazuri de obezitate șla copii și adolescenți, adică între 1980 și 2014.
Autorii studiului sugerează că trebuie făcute programe de sănătate publică la nivelul fiecărei țări, pentru a scădea numărul persoanelor afectate de obezitate. „Numărul de cazuri de acest tip de cancere poate crește și mai multe în următorii ani. La fel și decesele provocate de această boală“, spune autorii studiului.