Suplimentele cu calciu ar putea dubla riscul de deces cauzat de cancer, sugerează un nou studiu de amploare citat de The Telegraph.

Oamenii de știință au analizat dosarele medicale a 27.000 de adulți și au descoperit legături între dozele mari de calciu și cancer, la maturitate. Totuși, nu a fost descoperită niciolegătură între consumul ridicat de alimente care conțin calciu și această boală. Iar alți nutrienți din alimente – care nu sunt însă suplimente – au fost descoperiti ca având legătură cu un risc mai mic de deces de cancer și alte afecțiuni.

Cercetătorii au scris în revista Annals of Internal Medicine că bolnavii cu cancer se pot pune într-un mare pericol dacă iau suplimente cu calciu în doze mai mari de 1.000 de miligrame pe zi. După o supraveghere care a durat 12 ani, s-au descoperit 24 de decese din cauza cancerului având legătură cu suplimentele de calciu, la 1.000 de persoane, față de numai 12 persoane care nu luau suplimente.

Sute de mii de oameni din România iau suplimente cu calciu și vitamina D pentru e evita apariția osteoporozei.

Explicațiile cercetătorilor

Dr. Fang Fang Zhang, de la Tufts University, cel care a condus studiul spune: „Este important să înțelegem rolul pe care nutrientul și sursa sa ar putea să-l joace asupra sănătății, mai ales dacă efectele nu sunt benefice. Rezultatele noastre susțin ideea că, în timp ce suplimentele contribuie la un nivel crescut de administrare a nutrientului, există asocieri benefice cu nutrinți din alimente care nu sunt luate și văzute de organism ca fiind suplimente. Acest studiu confirmă totodată importanța identificării sursei nutriționale atunci când evaluăm rezultatele mortalității“.

Oamenii de știință au comparat consumul de nutrienți cu rata mortalității din diverse cauze, printre care și boli cardiovasculare și cancer. Ei au demonstrat că un consum adecvat de vitaminele A și K, dar și de magneziu și zinc, reduc riscul de deces. Dar aceste rezultate se aplică numai nutrineților care provin din mâncare, nu din suplimente.

Nivelurile ridicate de calciu din suplimente a fost asociat cu un mare risc de deces din cauza cancerului. În plus, există dovezi că consumul inutil de suplimente cu vitamina D de către oameni care nu au această deificiență poate crește decesul din orice altă boală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.