25.4 C
București

Un medicament pentru prostată ar putea încetini evoluția bolii Parkinson

Importante

Un medicament folosit pentru a trata prostat mărită ar putea un puternic medicament împotriva bolii Parkinson, potrivit unei echipe internaționale de oameni de știință.

Conform BBC, terazosin ajută în cazul hiperplziei prostatice benigne prin relaxarea mușchilor vezicii urinare și prostatei. Dar cercetătorii cred că are încă o acțiune benefică, asupra celulelor creierului afectate de Parkinson. Ei spun că medicamentul ar putea încetini evoluția bolii Parkinson – ceea ce în prezent nu este posibil.

Moartea celulelor

Ei au studiat mii de pacienți care sufereau și de hiperplazie prostatică benignă și de Parkinson. Descoperirile lor, publicate în Journal of Clinical Investigation, sugerează că medicamentul alfa-blocant protejează celulele creierului împotriva distrugerii.

Parkinson este o boală evolutivă care afectează creierul, împotriva căreia , în prezent, nu există niciun tratament. Tratamentele existente ajută la ameliorarea unor anumite simptome, dar nu pot încetini și nu pot da înapoi pierderea neuronilor care apare odată cu boala.

Terazosin poate ajuta prin activarea unei enzime numită PGK1 pentru a preveni noartea celulelor creierului, spun certcetătorii de Universitatea din Iowa (SUA) și de la Institutul pentru Tulburări ale Creierului din Beijing (China).

Teste clinice

Când au testat medicamentul pe șoareci s-a dovedit că acesta încetinește sau stopează pierderea celulelor nervoase. Pentru a începe evaluarea dacă medicamentul ar putea avea același efect asupra oamenilor, ei au căutat prin fișele medicale ale milioane de americani pentr a identifica acei bărbați care aveau și hiperplazie prostatică benignă și Parkinson.

Au studiat 2.880 de pacienți cu Parkinson care luazu terazosin sau medicamente similare care ținteau PGK1 și un grup de comparație de 15.409 de pacienți cu Parckinson care luau un tratament diferit pentru hiperplazie prostatică benignă și nu acționau asupra PGK1.

Pacienții cu medicamente care ținteau PGK1 păreau să se comporte bine în privința simptomelor bolii Parkinson și a evoluției acesteia, astfel că i-a făcut pe cercetători să spună că vor continua cu studiile clinice, pe care plănuiesc să le înceapă în acest an.

„O zonă captivantă“

Cercetătorul care a condus studiull, dr. Michael Welsh, spune că deși este prematur să vorbim despre un tratament, descoperirile au potenșialul de a schimba viețile celor care suferă de Parkinson. „În prezent, nu avem niciun tratament care schimbă progresiv cursul acestei boli neurodegenerative. Este o boală îngrozitoare, și se regăsește tot mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă. Așa că este o zonă de cercetare foarte captivantă“, spune el.

„Modificarea bolii“

Având în vedere că terazosin și-a demonstrat efectul în tratarea hiperplaziei prostatice benigne, spune el, aprobarea lui și refolosirea ca medicament împotriva bolii Parkinson ar trebui să fie realizabile dacă tesle clinice merg bine.

Testele, care vor dura câțiva ani, vor compara medicamentul cu unul placebo pentru a se asigura că este sigur și eficient în boala Parkinson. Un alt cercetător, dr. Nandakumar Narayanan, care tratează pacienți cu Parkinson, spune: „Avem nevoie de aceste teste controlate pentru a demonstra că acest medicament modifică cu adevărat manifestarea bolii. Dacă așa este, va fi ceva extraordinar“.

Prof. David Dexter spune: „Aceste rezultate uimitoare arată că terazosin și-ar fi putut să aibă un potențial ascuns pentru încetinirea evoluției bolii, situație care i-ar putea ajuta pe bolnavi să trăiască mai mult. Deși este destul de devreme să ne pronunțăm, și studiile efectiate pe animale, dar și cele efectuate în urma analizării fișelor medicale ale oamenilor care deja iau medicamentul arată semne promițătoare care trebuie investigate în amănunțime“.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole