Un bărbat a reușit să-și miște toate cele patru membre paralizate cu ajutorul unui exoschelet controlat de minte, potrivit cercetătorilor francezi citați de BBC.

Thibault, în vârstă de 30 de ani, spune că primii pași făcuți în costum l-au făcut să se simtă precum „primul om pe Lună“. Mișcările sale, mai ales mersul, sunt departe de a fi perfecte, iar costumul este folosit deocamdată numai în laborator.

Dar cercetătorii spun că această realizare va îmbunătăți în curând calitatea vieții celor care suferă de astfel de handicapuri.

Cum funcționează?

Thibaul a suferit o intervenție chirurgicală pentru a i se pune două implanturi pe suprafața creierului, acoperind părțile acestuia responsabile de controlul mișcărilor.

64 de electrozi pe fiecare implant citesc activitatea creierului și transmit instrucțiunile unui computer din apropiere.

Un software sofisticat cintește undele transmise de creier și le transformă în instrucțiuni pentru controlul exoscheletului.

Thibault a trebuit să fie prins în exoschelet.

Când se gândește la cuvântul „mers“, stabilește un lanț de instrucțiuni pentru a-și mișca picioarele.

Și poate controla fiecare braț, manevrându-l în spațiu 3D.

Cât de ușor este de folosit?

Thibault, care nu a vrut să-și dezvîluie numele întreg, lucra ca optician înainte să cadă în gol 15 metri în urma unui incident de acum patru ani, de la un club de noapte.

Lovitura de la coloană l-a lăsat paralizat și a petrecut următorii doi ani în spital. Dar, în 2017, a luat parte la un test cu exoschelet cu Clinatec și Universitatea din Grenoble.

Inițial, el a exersat folosind implanturi în creier pentru a controla un personaj virtual ori un avatar, într-un joc pe calculator, apoi a trecut la etapa în care purta costumul.

„Era ca și cum aș fi fost primul om pe Lună. Nu am mers doi ani. Uitasem ce înseamnă să stai în picioare, am uitat că eram mai înalt decât mulți alți oameni din jurul meu“, spune el.

A durat mult mai mult până a învățat cum să-și controleze mâinile. „Era foarte dificil pentru că este o combinație de mai mulți mușchi și mișcări. Este cel mai impresionant lucru pe care îl pot face cu exoscheletul“, spune Thibault.

Cât de bun este exoscheletul?

Cele 65 de kilograme de robotică sofisticată nu recuperează toate funcțiile în totalitate. Totuși, este un progres remarcabil având în vedere că permite oamenilor să controleze un singur membru cu gândurile lor.

Thibault are nevoie să fie atașat de un ham prin de tavan pentru a micșora riscul de a cădea cu exoscheletul, ceea ce înseamnă că device-ul nu este încă pregătit pentru a se mișca în afara laboratorului.

„Este departe de a fi un mers autonom“, spune prof. Alim-Louis Benabid, președintele consiliului executiv al Clinatec. El a mai spus pentru BBC: „Nu are mișcările rapide și precise ca să nu cadă, nimeni nu are“.

În anumite sarcini când Thibault trebuia să atingă anumite ținte folosind exoscheletul pentru a-și mișca membrele și roti încheieturile, Thibault avea o rată de succes de 71%.

Prof. Benabid, care a dezvoltat stimularea creierului pentru boala Parkinson, a spus pentru BBC: „Am rezolvat problema și am arătat că principiul este corect. Aceasta este dovada că putem extinde mobilitatea pacienților într-un exoschelet. Aceasta este direcția pentru a oferi o viață mai bună“.

Care este următorul pas?

Oamenii de știință francezi spun că pot continua pentru a îmbunătăți tehnologia. În prezent, sunt limitați de cantitatea de date pe care le pot citi din creier, le trimit unui computer, le interpretează și le trimit exoscheletului în timp real.

Ei au 350 de milisecunde pentru a trece de la gând la mișcare, altfel sistemul devine dificil de controlat. Asta înseamnă că din cei 64 de elcetrozi pe fiecare implant, cercetătorii folosesc numai 32.

Așa că există posibilitatea de a citi gândurile mai amănunțit folosind computere mai puternice și inteligența artificială pentru a interpreta informațiile trimise de creier.

De asemenea, există planuri de dezvolta controlul degetelor pentru a-i permite lui Thibault să ridice și să miște obiecte. El a folosit deja implantul pentru a controla scaunul cu rotile.

Ce cred experții?

Prof. Tom Shakespeare de la London School of Hygiene and Tropical Medicine spune: „Deși acest studiu prezintă un progres extraordinar, trebuie să ne amintim că dovada conceputlui este departe de posibilitatea folosirii clinic. Există pericolul unei suprapublicități în acest domeniu. Costurile constrâng destul de mult ceea ce înseamnă că opțiunile hi-tech nu vor fi niciodată disponibile celor mai mulți oameni din lume cu dizabilități“

El spune că numai 15% din oamenii cu dizabilități au un scaun cu rotile sau alte device-uri care să-i ajute.

Sursa fotografii: FONDS DE DOTATION CLINATEC

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.