Pubertatea este acea perioadă a vieții când apar primele semne de dezvoltare sexuală – apariția sânilor la fete și creșterea volumului testicular la băieți. Apare și un salt pubertar, copiii cresc mai rapid în înălțime. În general, pubertatea debutează între 9-12 ani la fete și 10-13 ani la băieți. Înainte de pubertate, părinții pot observa apariția părului pubian sau/și acnee (adrenarhă prematură), transpirații urât mirositoare.
Când suspectăm pubertatea precoce?
La fete, o suspectăm atunci când apar primele semne de dezvoltare a sânilor înainte de 8 ani, când apare păr pubian înainte de 9 ani sau menstruația înainte de 10 ani. La băieți, o suspectăm când apar creșterea volumului testicular și părul pubian înainte de 9 ani, de asemenea, când penisul începe să se lungească și îngroașă, iar vocea devine mai groasă.
Când apar aceste modificări, este necesară o vizită la medic pentru investigații suplimentare. Pot fi necesare o radiografie de mână pentru a determina vârsta osoasă, analize de sânge, ecografie abdominală și, uneori, RMN de cap sau CT de abdomen.
Care sunt cauzele pubertății precoce?
Pubertatea precoce poate fi:
- Centrală, atunci când există un dezechilibru la nivelul hormonilor produși de creier.
- Periferică, atunci când testiculele sau ovarele produc hormoni în exces.
Pubertatea precoce poate apărea și la copiii cu obezitate sau în caz de expunere la disruptori endocrini.
Orice apariție timpurie a sânilor este problematică?
Nu. Există situații în care sânii pot apărea înainte de 8 ani, însă fără a avea pubertate precoce. Se numește telarhă precoce, cauzele nu sunt complet elucidate și nu necesită tratament, deoarece nu progresează.
Cum se tratează pubertatea precoce?
Tratamentul depinde de vârsta copilului, de cauza pubertății și de cât de accelerată este progresia acesteia. Este foarte important de determinat înălțimea la care va ajunge copilul dacă dezvoltarea pubertară continuă.
Când un copil are pubertate precoce, el crește mai repede decât copiii de vârsta lui, dar există riscul să rămână mai mic la vârsta adultă, deoarece hormonii închid cartilajele de creștere.
Pubertatea precoce se tratează medicamentos prin medicamente care blochează secreția și acțiunea hormonilor. După o anumită perioadă de timp, acest tratament se oprește și pubertatea normală poate apărea.
Acest material a fost realizat de dr. Oana Căpraru, medic endocrinolog.