Ce TREBUIE să știi despre NEUROFEEDBACK
Neurofeedback-ul este un tratament care constă în antrenarea activității electrice cerebrale, ceea ce permite îmbunătățirea funcților organismului, conducându-le către un echilibru mai sănătos.
Neurofeedback-ul se mai numește și EEG Biofeedback deoarece se bazează pe activitatea electrică a creierului văzută în electroencefalogramă (EEG). Altfe spus, este un antrenament de autoreglare. Este un biofeedback aplicat direct creierului. Autoreglarea este o parte importantă a bunei funcționări a creierului și permite sistemului nervos central să funcționeze mai bine.
Neurofeedbackul se adresează problemelor legate de dereglarea funcțiilor creierului. Acesta s-a dezvoltat in ultimii 40 ani, cercetările în domeniul neuroștiințelor au dus la dezvoltarea metodei, iar astăzi există echipamente care utilizează cea mai recentă tehnologie.
În anii 1950-1960 R.G.Heath și W.A.Mickle au efectuat primele encefalografii la bolnavi de schizofrenie.
În 1958 un student în chimie, Richard Bach, a fost cel dintâi subiect găsit capabil, și încă într-un mod excepțional, să-și controleze undele sale cerebrale. El a fost supus experimenteler de către psihologul Joe Kamiya, conferențiar în acea vreme la Universitatea Chicago. Kamiya a cercetat dacă subiecții supuși unei perioade de trening direcționat, ajung să distingă și să controleze stări mintale diverse prin controlul activității cerebrale corelate înregistrate.
Numeroase patologii au la bază lipsa unei reglări naturale a creierului și a proceselor implicate. În această sferă se include și anxietatea și depresia, dificultăți de atenție, tulburări de comportament, dereglări ale somnului, dureri de cap, simptome premenstruale, instabilitate emoțională etc. De asemenea, neurofeedbackul abordează afecțiuni ale creierului precum crize epileptice, tulburări de spectrul autist și paralizii cerebrale.Antrenarea creierului este utilă și sportivilor de performanță.
Dintre patologiile și afecțiunile tratate prin neurofeedback menționez։ dureri cronice, ADHD, tulburarile anxioase și depresive, dereglari ale somnului, hiperkinezie, stres cronic, traumatisme cerebrale, tulburări de comportament, tulburări de personalitate, tratament post traumă (PTSD).
Neurofeedback-ul a fost încercat în scopul augmentării performanței, inclusiv în arte ca muzica, dansul și actoria. Un studiu pe muzicieni de la conservatoare de muzică a găsit că trainingul cu unde alfa-teta a beneficiat în trei domenii muzicale – muzicalitate, comunicare și tehnică.
Alte cercetări relevă că Neurofeedback a fost, de asemenea, invocat ca util în instlarea unei stări de flux de conștiință în rândul actorilor,cu efecte benefice în intrarea în pielea personajelor în timpul jocului.
Terapia neurofeedback-ului presupune ։
Terapeutul aplică pacientului electrozi la nivelul scalpului pentru a înregistra activitatea undelor cerebrale. Semnalul este procesat de sistemul de neurofeedback și sunt extrase informații despre anumite frecvențe ale creierului. Unele frecvențe ale undelor cerebrale dorim să le promovăm, altele dorim să le diminuăm.
Arătăm fluxul activității cerebrale persoanei sub forma unor succesiuni de imagini/jocuri video/filme. Pacientul joacă efectiv jocul video cu creierul său. În cele din urmă, activitatea creierului este antrenată pentru atingerea performanțelor dorite. Terapeutul urmărește anumite frecvențe și alege poziționarea electrozilor în concordanță cu simptomatologia fiecărei persoane.
În concluzie, prin intermediul undelor cerebrale, se pot obține idei despre obișnuințele, starea de spirit și al nivelului de stress al unei persoane. Neurofeedback-ul dorește să ajute la antrenarea creierului pentru a corecta dezechilibrele cerebrale sau emoțiile cornice care afectează omul în viața sa cotidiană.