12.5 C
București

Dr. Anastasia Abaitancei: ”Acneea nu se tratează de pe social media, nu e o boală banală”

Importante

Acneea este una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii cu care ne confruntăm în cabinetul medicului dermatolog și, cel mai probabil, majoritatea dintre noi am trecut prin această etapa la un moment dat în cursul vieții noastre. Este evident că în ultimii ani acest subiect a luat amploare și pe rețelele de socializare, unde sunt recomandate diverse produse uneori fără a avea fundament științific.

Ce este acneea? O putem defini ca un proces inflamator al foliculului pilo-sebaceu. Se localizează atât la nivelul feței cât și pe trunchi (piept, spate). Cel mai frecvent, acneea este o patologie frecventă în adolescență, dar poate să apară și în alte etape ale vieții precum nou născuții sau o entitate cu care se confruntă multe femei: acneea femeii adulte.

Acneea este influențată și apare ca urmare a unor procese variate precum:hiperkeratoza, urmare a producerii în exces de sebum ale foliculilor piloși. În plus, sunt incriminate infecția și inflamația consecutivă acestui proces de obstrucție a foliculului pilos. Deși nu putem spune că există o singură cauză a acneei, putem spune că există o asociere între cele 3.

De asemenea, este important să amintim alți câțiva factori care influențează parcursul unui pacient care suferă de acnee:

Genetica: Părinții care au suferit acnee severă în adolecență au copii cu risc mai mare de a dezvolta o formă de acnee gravă.

Factorul hormonal: implicat mai ales în acneea femeii adulte.
Seboreea: este consecința factorilor homonali asupra glandei sebacee,
Dieta: este o tema încă controversată dar există studii care au demonstrat relația dintre dintre lactate și alte alimente cu indice glicemic înalt și leziunile de acnee.

În timpul consultației în cabinetul medicului dermatolog, este important ca acesta să parcurgă o anamneză temeinică având în vedere antecedentele familiare, stilul de viață, alimentația, tratamentele în curs, boli asociate, folosirea produselor cosmetice, manipularea leziunilor, stresul, iar în cazul femeilor, istoricul legat de menstruație.

Este important ca atât medicii cât și cei din jurul persoanelor cu acnee să fie informați și bine pregătiți și să nu banalizeze această boală.

Ca și tratament, este important ca persoanele care suferă de acnee să cunoască și să urmeze câteva sfaturi:

Curățarea feței: este un pas important în rutina de îngrijire a feței, dar nu trebuie făcută într-o maniera exagerată. Un pas care ajută în tratamentul leziunilor de acnee este evitarea manipulării leziunilor. În ceea ce privește dieta, aceasta trebuie să evite alimentele care influențează apariția unor noi leziuni de acnee. Produsele cosmetice nu trebuie și nu este necesar să le interzicem, dar este recomandat ca acestea să fie noncomedogenice (fără grăsime sau uleiuri) și să fie eliminte în mod corespunzător de la nivelul tenului.

Există numeroase opțiuni de tratamente topice sau sistemice pe care medicul dermatolog este capabil să le prescrie și să foloseasca, oferind explicațiile necesare fiecări pacient. Există și anumite proceduri estetice și cosmetice care se pot oferi în cabinetele medicului dermatolog pentru a îmbunătăți rezultatuil cosmetic al leziunilor.

Până data viitoare… nu uita să ai grijă de pielea ta!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole