Prin comparație cu alte alimente, brânza are un conținut ridicat de grăsimi și calorii, iar la prima vedere nu pare cea mai bună alegere pentru o persoană diagnosticată cu diabet.
Potrivit publicației Medical News Today, în ciuda acestor aspecte, un diabetic poate alege o largă varietate de brânzeturi fără a-și pune sănătatea în pericol. Important e să opteze pentru un sortiment de brânză cât mai sănătos și să-l servească alături de alimente bogate în fibre și cu un conținut caloric scăzut.
Cum alegem brânza potrivită?
Diabetul de tip 2 este asociat adesea cu obezitatea iar menținerea unei greutăți corporale normale este avantajoasă atât pentru cei care suferă de această boală, cât și pentru persoanele sănătoase.
Cei care suferă de diabet trebuie însă să aibă în vedere trei aspecte esențial dacă sunt amatori de brânză:
- Porțiile să fie mici.
- Brânza să aibă puține calorii.
- Mâncați brânza ca să vă satisfaceți o poftă, nu foamea. Deci recomandat ar fi să nu o serviți niciodată ca fel principal.
Trebuie să mai știți că brânza are un conținut ridicat de grăsimi saturate comparativ cu multe alte alimente. În cantități mici, acestea sunt inofensive și chiar benefice pentru organism. În cantități ridicate, grăsimile saturate vă îngrașă, vă cresc colesterolul și vă îmbolnăvesc inima.
Asociația Americană pentru Inimă recomandă ca în dieta zilnică să nu se afle mai mult de 5-6% grăsimi saturate, ceea ce înseamnă că la o dietă de 2000 de calorii, nu mai mult de 120 de calorii (13 grame) ar trebui să provină din grăsimi saturate.
Persoanele cu diabet zaharat se pot încadra ușor în recomandările de mai sus dacă rămân la o singură porție de brânză pe zi, mai ales că diabeticii prezintă un risc mai ridicat de îmbolnăvire a inimii.
Sarea
Persoanele diagnosticate cu diabet trebuie să consume cel mult 2,3 mg de sare pe zi sau chiar mai puțin. Sarea ridică tensiunea arterială, cauzând sau înrăutățind problemele cardiovasculare asociate diabetului.
Brânza este adesea sărată iar cea procesată conține o cantitate absolut uriașă de sare. Un studiu recent indica, de exemplu, că 100 grame de brânză topită ar conține 1,242 mg de sare iar alte sortimente de brânză ultrapreparată chiar și 724 mg la suta de grame de produs.
Afectează nivelul de zahăr din sânge?
Brânza are, în general, un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că eliberează glucoza lent și nu va produce o creștere bruscă a zahărului din sânge. Consumată însă cu alte alimente nepotrivite, acest aspect nu mai rămâne valabil.
Un platou de brânzeturi cu fructe, miere, crackerși poate crește nivelul glucozei din sânge la cote alarmante, astfel că diabeticii trebuie să dea dovadă de multă înțelepciune și să fie atenție nu doar la brânza în sine, ci și la ce consumă pe lângă ea.
Beneficiile
Unele studii indică faptul că persoanele cu diabet chiar ar avea de câștigat de pe urma consumului de brânză.
O cercetare publicat de American Journal of Clinical Nutrition a analizat obiceiurile alimentare în cazul a 12.400 de persoane cu diabet de tip 2 și a 16.800 fără diabet. Savanții au ajuns la concluzia că cei care mâncau 55 de grame de brânză pe zi – aproximativ două felii – și-au scăzut riscul de diabet cu 12%.
Brânza este, de asemenea, bogată în proteine, o singură feliță de Cheddar conținând aproximativ 7 grame de proteine. Acestea (proteinele) îi ajută pe oameni să se simtă sătui pentru o perioadă mai lungă de timp, reducând astfel tentația de a ciuguli mâncare nesănătoasă.
Cele mai bune/cele mai rele brânzeturi
Diabeticii ar trebui să încerce să evite brânza procesată iar atunci când pofta este pare mare să rămână totuși la o singură felie. Aceste brânzeturi sunt în general foarte sărate și conțin numeroase alte ingrediente nesănătoase.
Alte brânzeturi sărate: feta, edam/eddamer, cea cu mucegai albastru, halloumi.
Mai puțin sărate sunt: brânzica de casă, emmentalul, mozzarella, cremele.
Cele mai multe dintre brânzeturi conțin cantități similare de grăsimi saturate, dar sunt unele mai bogate în grăsimi de acest fel. Cel mai indicat ar fi să cosultați de fiecare date etichetele cu valorile nutriționale ca să știți exact pentru ce să optați. Trebuie să mai știți, de asemenea, că brânza mai este bogată în calciu și alte minerale care ajută la menținerea sănătății iar brânzeturile fementate precum ricotta, gouda, cheddar au bacterii necesare organismului cunoscute drept probiotice.
Despre acestea din urmă se spune că mențin și chiar îmbunătățesc sănătatea organismului, reducând riscul de boli cardiovasculare, luptând contra infecțiilor și ajutând aparatul gastro-intestinal. Și în acest caz trebuie alese sortimentele cu un conținut mic de sare.
Sursa: Medical News Today