Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au descoperit noi conexiuni importante între acea parte a creierului folosită pentru orientarea în spațiu și afecțiunile care pot să apară mai târziu.

A te rătăci, chiar și când te afli într-un loc familiar, ar putea fi unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer, arată studiul celor de la Universitatea din Edinburgh.

Cercetarea științifică, care a reunit efortul mai multor centre specializate în neuroștiință, a avut ca scop depistarea primelor simptome ale „bolii secolului” (cum este considerat Alzheimer-ul în Statele Unite) în rândul tinerilor.

Miza este una mare, din moment ce boala nu este diagnosticată de obicei decât în jurul vârstei de 60 de ani, punct în care este posibil ca Alzeheimer-ul să fi provocat deja daune profunde creierului.

Cercetătorii spun că „rezultatele preliminare” ale studiului, desfășurat pe o perioadă lungă de timp, arată că una dintre expresiile primare ale acestei afecțiuni are legătură cu „deprinderile de navigare” . În acest sens, un exemplu edificator poate fi găsit în filmul Still Alice, în care personajul principal, o profesoară de lingvistică interpretată de Julianne Moore, se rătăcește în timp ce face jogging pe ruta obișnuită din fiecare dimineață.

Subiecții studiului au fost împărțiți în două grupuri: unul cu vârsta cuprinsă între 41 și 59 de ani, ale căror rude au fost diagnosticate cu această boală, iar celălalt grup – format din persoane fără legături pe linie genetică cu această afecțiune.

Concluziile, care urmează să fie publicate în Alzheimer and Dementia Journal: categoria cu risc ridicat a prezentat dificultăți semnificative în capacitatea de orientare.

Partea din creierul acestor subiecți responsabilă de sistemul de navigare – hipocampul – avea dimensiuni mai mici decât în cazul celeilalte grupe supusă testelor, se mai arată în rezultatele studiului.

O metodă de analiză folosită a fost testul „Celor 4 Munți”, dezvoltat de neurologul Universității Cambridge Dennis Chan. În ce constă testul? Subiecților li se arată imaginea unui munte și li se cere să o identifice apoi într-o selecție de alte patru peisaje montane. Astfel, oamenii de știință pot urmări dacă există degradări la nivelul hipocampului.

Din momentul descoperirii sale, în 1984, de către neurologul columbian Francisco Lopera, în cele peste trei decenii scurse, Alzeheimer-ul continuă să rămână o afecțiune imbatabilă. La această oră, nu există un tratament pentru bolnavii de Alzheimer. De aceea, spun experții, nu este clar cum anume noul studiu ar putea ajuta concret indivizii expuși riscului de a dezvolta afecțiunea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.