Că tot a venit vara, avem o multitudine de fructe și legume la îndemână. De aceea, vreau să vă spun despre câteva care sunt excelente pentru inima dumneavoastră. Cireșele, afinele și căpșunile conțin compuși fenolici, substanțe chimice din plante cu proprietăți antioxidante puternice, care contribuie la protejarea celulelor organismului împotriva daunelor. Aceste fructe oferă aproximativ 200-300 mg de compuși fenolici per 100 g.
Un review recent, analizând 153 de studii și publicații de specialitate, publicat în jurnalul Nutrients în mai 2024 a demonstrat beneficii semnificative pentru sănătatea cardiovasculară asociate consumului regulat de cireșe, afine și căpșuni, inclusiv scăderea nivelului de colesterol, reducerea tensiunii arteriale, ameliorarea inflamației și funcției endoteliale. Astfel, contribuie la prevenirea bolilor grave precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă.
Consumul de fructe de pădure și cireșe la șobolanii obezi a determinat relaxarea vaselor de sânge, reducând tensiunea arterială. Acest lucru a fost însoțit de protecția endotelială prin reducerea serică a endotelinei, chiar dacă a declanșat producerea unei cantități mai mari de oxid nitric, un vasodilatator puternic. De asemenea, a redus deteriorarea oxidativă a endoteliului, prevenind inflamația care ar putea conduce la ateroscleroză.
Aceste efecte ar putea fi datorate bioactivelor din aceste fructe, cum ar fi quercetina, acidul ferulic, cafeic și galic.
O funcție microvasculară îmbunătățită ar putea rezulta dintr-un consum mai mare de fructe de pădure și cireșe, deoarece acestea sunt inhibitori naturali ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Astfel, consumul lor regulat ar putea ajuta la evitarea sau reducerea utilizării inhibitorilor sintetici ai ECA, care au efecte adverse.
Consumul regulat de fructe de pădure și cireșe a redus, de asemenea, markerii inflamatori. În plus, riscul de obezitate și, astfel, indirect de boli cardiovasculare (BCV), a scăzut. Markerii lipidici s-au îmbunătățit și ei odată cu consumul de cireșe și fructe de pădure. Acest lucru ar putea fi datorat faptului că antocianinele inhibă sinteza colesterolului și proteina de transfer a esterilor de colesterol care mută colesterolul în plăcile aterosclerotice.
Așadar, nu ezitați să adăugați aceste fructe delicioase în dieta dumneavoastră de vară pentru o inimă sănătoasă!