Echilibrul între viața personală și profesională, somnul și alimentația sunt prioritățile principale pentru români în ceea ce privește calitatea vieții, conform unui studiu realizat de Centrul de Informare, Prevenire, Risc și Analiză (CIPRA). Studiul, efectuat în iunie pe un eșantion de 1.008 persoane, a fost prezentat la dezbaterea „Îmbunătățirea calității vieții copiilor și promovarea egalității de șanse”.
Surprinzător, somnul și odihna au devenit prioritare, detronând alimentația, care acum ocupă locul trei. Echilibrul între viața personală și cea profesională este considerat foarte important de 52% dintre respondenți, în special de persoanele cu venituri ridicate și de femei. Alimentația rămâne esențială pentru persoanele între 55 și 65 de ani, cu un procent de 51%.
Timpul cu familia și preocupările părinților
45% dintre participanți petrec între 3 și 5 ore pe zi cu copiii, în special cei între 45 și 54 de ani cu venituri ridicate. Femeile între 25 și 35 de ani, cu venituri mai mici, petrec mai mult de 10 ore pe zi cu copiii. De asemenea, 78% dintre respondenți se consideră părinți foarte buni, mai ales bărbații și persoanele cu venituri ridicate.
Ce îi îngrijorează pe părinți?
Principalele preocupări ale părinților sunt dependența copiilor de dispozitive digitale (62%), riscul consumului de droguri (47%) și bullying-ul (42%). Comunicarea și încrederea sunt considerate esențiale pentru educația copiilor de 91% dintre părinți. Totodată, 80% consideră indulgența și înțelegerea metode eficiente de educație, în timp ce recompensele și pedepsele sunt preferate de 55% dintre tinerii părinți cu venituri mai mici.
Nadia Lazăr, director executiv al Asociației CIPRA, a subliniat importanța echilibrului între viața personală și profesională, somnul și comunicarea eficientă în educația copiilor, evidențiind schimbările în prioritățile românilor privind calitatea vieții.