Actrița americană Demi Moore a șocat opinia publică după ce a dezvăluit recent, într-o apariție televizată, că și-a pierdut doi dintre dinții frontali din cauza stresului. Poate însă cauza stresul schimbări fizice dramatice? O serie de studii recente par să susțină o asemenea ipoteză.

Invitată în emisiunea „The Tonight Show Starring Jimmy Fallon”, Demi Moore, 54 de ani, a vorbit cu sinceritate despre problemele sale dentare dramatice.

„Mi-ar plăcea să spun că mi-am pierdut dinții făcând un sport extrem sau ceva super cool, dar adevăratul motiv al acestei situații a fost stresul, cel mai mare ucigaș al Americii”, a precizat celebra actriță.

Potrivit publicației Live Science, o serie de studii recente au asociat stresul cu problemele dentare. O cercetare întreprinsă în Brazilia, în 2006 și care a implicat 230 de persoane cu vârste de peste 50 de ani, a arătat că există o legătură între psihicul afectat de stres și placa dentară sau sângerarea gingiilor.

Un alt studiu întreprins de cecetători americani și canadieni, în 2009, indica faptul că un nivel ridicat de stres, depresie și cortizol (hormonul eliberat ca răspuns la stres) poate provoca serioase probleme gingivale.

În plus, stresul afectează serios sistemul imunitar făcându-i pe oameni mai vulnerabili în fața bacteriilor care produc afecțiuni ale gingiilor, relevă un alt studiu întreprins în 2007.

De asemenea, este posibil ca oamenii care trec printr-o perioadă stresantă și sunt afectați de depresie să nu mai fie capabil de o igienă dentară corespunzătoare.

Este deci, într-adevăr, posibil ca oamenii să ajungă în situația de a-și pierde dinții dacă sunt stresați și deprimați.

Unii experți au dubii serioase însă în ce privește situația prezentată de Demi Moore.

„Mă îndoisc că stresul e cauza. În general, adulții își pierd dinții din cauza bolii parodontale (parodontoza)”, precizează Dr. Ronald Burakoff, șeful secției de medicină dentară din cadrul Spitalului Universitar din Manhasset, New York.