Deodorante sau antiperspirante? Opinia specialiștilor te va pune serios pe gânduri

Deși este un proces firesc care ajută organismul uman să-și mențină temperatura în limitele normale, transpirația miroase urât, pătează hainele și ne face să ne simțim stânjeniți în public. Acestea sunt și motivele pentru care o întreagă industrie prosperă comercializând produse menite să neutralizeze efectele neplăcute ale transpirației. Folosite de (aproape) toată lumea în același scop, deodorantele şi antiperspirantele sunt însă, în realitate, două produse complet diferite. 

Spre deosebire de deodorante, antiperspirantele inhibă cantitatea de transpiraţie eliminată de glandele sudoripare. Să fiţi însă foarte atenţi la ce scrie pe etichetă. Produsele să nu conţină săruri de aluminiu, pentru că acestea blochează porii şi pot dauna sănătăţii.

„Odată ajunse în organismul femeilor, se comportă că nişte falşi estrogeni şi se leagă de receptorii de la nivelul glandei mamare, de la nivelul organelor genitale şi pot determina tulburări mergând de la dereglări hormonale mastoză fibrochistică, chisturi ovariene până la afecţiuni canceroase”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie.

„Eu personal aş contraindică antiperspirantele care ocupă sau obstruează porii şi atunci împiedică eliminarea transpiraţiei. Lucrul cu care ne confruntăm şi ne deranjează cel mai tare este mirosul pe care îl emană această transpiraţie”, afirmă Monica Jugravu, medic de familie.

O altă opţiune este piatră de alaun. Această este de fapt o roca vulcanică sută la sută naturală, care a fost doar şlefuită. Modul de folosire este diferit de al altor deodorante: aplicaţi-o fie după duș, pe pielea umedă, fie pe pielea uscată, după ce o ţineţi puţin sub jetul de apă.

„Şi femeile însărcinate pot folosi acest remediu naturist pentru a îndepărta mirosul neplăcut al transpiraţiei”, afirmă Monica Jugravu, medic specialist medicină de familie.

Citiţi însă cu atenţie eticheta înainte de a o cumpără. Există două variante: „potassium alum” este cea naturală, iar „ammonium alum” este una sintetică, fabricată la scară industrială. Puteţi achiziţiona piatră de alaun brută, sub formă de stick, sau o puteţi găsi în compoziţia unor deodorante naturale.

„Deodorantele naturale pe care este bine să le folosim ar trebui să conţină aloe, care este un hidratant şi calmant execlent la nivelul epidermei, extract de ceai verde, care are rol detoxifiant şi antibacterian”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie.

La fel de eficiente sunt şi deodorantele pe baza de uleiuri esenţiale.

„Deodorantele cu uleiuri esenţiale au unele contraindicaţii în sarcină, tocmai datorită potenţialului de a produce diverse alergii. Se testează pe o mică porţiune din piele. Dacă este ok, pot fi folosite. Dacă nu, se renunţă şi se recurge la o altă metodă”, spune Monica Jugravu, medic de familie.

Sunt însă şi situaţii în care transpiraţia devine o afecţiune şi poartă numele de hiperhidroză. Între 2 şi 4% dintre oameni suferă de această boală. Medicii recomandă în acest caz injecţiile cu toxina botulinica şi chiar intervenţia chirurgicală.

„Presupune scoaterea unei porţiuni mai mici sau mai mari a lanţului ganglionar simpatic de la nivelul toracelui fără o tăietură. Practic tehnică chirurgicală pe care o folosim e printr-un abord unipunct, adică există un singur orificiu de 10-11 mm pe unde reuşim să introducem un instrumentar special. E un singur canal pe unde se introduc două sau trei instrumente”, afirmă Vasile Popa, medic primar chirurgie toracică şi toracoscopică .

Dincolo de deodorante și antiperspirante, igiena rămâne cea mai importantă.

„Trebuie o igienă extrem de riguroasă. Deci persoanele care transpiră foarte abundent, trebuie să se spele şi mai frecvent pentru a îndepărta şi transpiraţia şi mirosul acesteia”, spune Monica Jugravu, medic de familie.

Nu uitaţi că hidratarea şi alimentaţia echilibrată au şi ele un rol important în lupta împotriva mirosului neplăcut al transpiraţiei. Aşadar, beţi cât mai multe lichide şi consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete. (sursa: digi24.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *