Semințele de chia sunt recunoscute pentru aportul de proteine, fibre, calciu, antioxidanți și Omega 3, aceste mici semințe fiind benefice organismului din mai multe puncte de vedere.
Bogatul complex de substanțe nutritive ajută la creșterea masei musculare, întărește sistemul imunitar, ajută la funcționarea corectă a sistemului digestiv, contribuie la menținerea unei greutăți optime prin reglarea colesterolului, scade riscul apariției bolilor cardiovasculare și previne apariția diabetului, scrie centruldepresa.ro.
Au fost folosite pentru prima dată de către mayași și azteci acum mai bine de 4000 ani datorită acestor proprietăți uimitoare, fiind cunoscute de secole drept un adevărat elixir natural al tinereții datorită nivelului crescut de antioxidanți care mențin corpul tânăr și stopează degradarea celulelor, sporind astfel longevitatea.
Ce conțin semințele de chia
Dacă încă te mai întrebi de ce să adaugi de mâine aceste semințe în meniul tău, iată ce conțin:
– de 2 ori mai multe proteine decât alte semințe
– de 5 ori mai mult calciu decât laptele
– de 3 ori mai mult fier decât spanacul
– cu 50% mai mult acid folic decât sparanghelul
– de 15 ori mai mult magneziu decât broccoli
– de 2 ori mai mult potasiu decât o banană
– de 3 ori mai mulți antioxidanți decât afinele
– de 3 ori mai multe fibre decât cerealele
– de 2 ori mai mult omega3 decât somonul
Poate nu știați, însă aceste minuscule semințe își măresc chiar și de 3 ori volumul în contact cu apa. În plus sunt versatile și pot fi adăugate în toate felurile de mâncare:
– cea mai simplă modalitate de preparare a acestora este de a adauga trei lingurițe de semințe într-un litru de apă și de a le lăsa 30 minute, după care poți bea compoziția (pentru un gust aparte, în loc de apă poți folosi ceai)
– combină iaurtul cu seminţe de chia – vor fi un deliciu dimineață!
– laptele cu cereale și semințe de chia reprezintă un mix mai mult decât sățios
– smoothie-ul cu semințe de chia devine un preparat nutritiv și hrănitor
– adaugă-le în shake-urile proteice sau chiar peste înghețată
– amestecă-le cu ou, lapte și făină pentru a pregăți cele mai gustoase clătite
– adaugă semințele în dressing-urile pentru salate
– sunt delicioase în compoziția chiftelutelor, în budincă sau în supe. De pâinea cu semințe nu mai vorbim…
– iar dacă adaugi câteva semințe în blatul de pizza, nu numai că îți vei face un obicei din asta, însă nu vei mai dori o altfel de pizza, atât de mult îi completează gustul.
Și încă ceva, ce sigur nu știai: semințele de chia pot fi un foarte bun înlocuitor al oului în prăjituri. Încearcă-le și spune-ne cum ți s-au părut. Și cum te simți după aceea.