25.4 C
București

DE CE dermatita atopică este o provocare

Un articol semnat de medicul dermatolog, Anastasia Abaitancei

Importante

Dermatita atopică este una dintre cele mai comune forme de eczemă, o boală care cauzează la nivelul pielii simptome precum prurit (mâncărime), uscăciune și uneori chiar fisuri.

Cifrele arată că peste 230 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de această boală inflamatorie.

Este cea mai comună formă de eczemă a copilului, de cele mai multe ori debutând înaintea vârstei de un an. În anumite cazuri, poate debuta la vârsta adultă. Această boală se caracterizează prin perioade alternative de remisie și episoade active ale bolii. Dermatita atopică nu este o boală contagioasă, prin urmare nu se transmite prin atingere sau folosirea obiectelor în comun.

În apariția dermatitei atopice s-au indentificat mai mulți factori și amintim rolul genetic, al sistemului imun și al mediului inconjurător.

Ca și simptome pe care le vor descrie pacienții se numără pielea uscată, iar în perioadele acute ale bolii se descriu plăci rosii, intens pruriginoase, exsudat, lichenificare (ingroșarea pielii), excoriații (semne de grataj). În funcție de vârstă pacientului, leziunile au predilecție să apară în zone diferite. Foarte frecvent se întâlnesc la nivelul feței și pliurilor.
Această boală intră sub umbrela termenului de atopie și se poate asocia frecvent cu diverse alergii sau astm.

În cadrul consultației pentru dermatită atopică în cabinetul medicului dermatolog, acesta va evalua istoricul familial pentru a putea efectua un diagnostic corect. De asemenea, va evalua gravitatea bolii folosind scoruri care evaluează atât manifestările clinice cât și impactul asupra calității vieții, evaluând cu ajutorul acestor parametri parcursul bolii unui pacient. În multe situații se poate ca boala să se vindece în cursul copilăriei dar poate persista.

Diagnosticul este clinic, dar pentru a fi standardizat s-au descris criterii majore și minore. Criteriile majore sunt: pruritul, aspectul și localizarea tipică a leziunilor, apariția în episoade recurente și istoricul familial. Printre criteriile minore se numără alergiile la anumite materiale, eczema localizată la nivel palpebral sau mamar, xeroza cutanată (uscăciunea pielii), și altele.

Dermatita atopică are un impact important emoțional asupra pacienților, afectând somnul și în anumite situații influențează performanțele școlare, relațiile interumane, aceste persoane fiind predispuse la a fi subiecții stigmatizării în societate.

Astfel, educația și reziliența sunt cheia în ceea ce privește dermatita atopică. Părinții și pacienții vor fi informați asupra liniilor de tratament disponibile pentru controlul acestei boli. Având în vedere defectul barierei cutanate implicat în dermatita atopică, este esențială hidratarea corespunzătoare a pielii cu produse dedicate, care să nu conțină parfum. Se recomandă utilizarea produselor de curățenie (detergent, balsam de rufe, etc) fară parfumuri sau substanțe iritative, dedicate pielii atopice. De asemenea, evitarea dușurilor / băilor lungi, fierbinți este recomandată, folosind un ulei de baie care asigură un nivel de hidratare mai bun al pielii.

Atenție mare trebuie dedicată persoanelor cu piele atopică în ceea ce privește sporturile la piscină, când trebuie îndepărtat clorul care poate irita deja pielea și să aplice imediat o cremă hidratantă. În situațiile în care boala nu răspunde tratamentului local, există alte linii de tratament pe care medicul dermatolog este în măsură să le inițieze în urma unui consult.

Până data viitoare…. nu uita să ai grijă de pielea ta!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole