12.5 C
București

Cum te schimbă, psihic, un divorț

Un material realizat de psh. Claudia Nicoleta Vîja

Importante

Separarea poate fi o experiență copleșitoare din punct de vedere psihologic, emotional și social  atât pentru partenerii direct implicați cât și pentru copiii acestora. Atunci când o căsnicie sau o relație se destramă, cuplurile pot simți o serie de emoții dintre care enumăr ։ deznadejde, tristețe, tendință de izolare,furie, vinovăție și confuzie, orizont frânt.

Trauma de separare, la nivel psihologic poate avea un impact puternic, iar emotiile trăite din aceasta perioada tranzitorie pot afecta întreaga noastră viata pe viitor dacă nu le gestionăm. Emotiile noastre consumă aproximativ 80% din energia noastră produsă de organism. Divortul, în general, atrage dupa sine stări de disperare, depresie, anxietate,sentiment de viață trăită degeaba, sentiment că totul a fost pierdut.

Din punct de vedere neurologic s-a demonstrat ca în timpul unui divorț se produce cel mai mare numar de neuroni pierduți din cauza conflictelor, a stresului resimțit asupra creierului uman. Impactul psihologic este cu atât mai puternic cu cât doar unul dintre parteneri dorește această rupere de relație,celalalt ramand prins intr-un univers personal in care refuză să accepte despărțirea.

Un pas dificil pentru cuplurile care divorțează și sunt părinti reprezintă acceptarea unei noi realități, a unei relații noi, post separare cu fostul soț, de colaborare în scopul de a fi prezenți în mod echilibrat in viata copiilor. Aceasta relatie este necesară, în ciuda sentimentelor negative , conflictuale cu celălalt parinte, in urma terminarii relatiei romantice.

În acest stadiu, psihologii identifică câteva variabile psihologice ։tendința de manipulare a unuia dintre părinti, încercând să-l santajeze emoțional implicând copii։‟ nu te mai las să vezi copilul dacă nu îmi faci lucrul x, dacă nu platești factura y‟ sau situația în care partenerul părasit încă nu accepta ruptura și confundă dorința de colaborare a fostului partener pentru copil cu o posibilă reînodare a relației de cuplu.

Studiile în domeniul psihologiei cuplului ne indică faptul că acceptă mai usor un divorț, copiii cărora li se spune că nu își vor pierde niciunul dintre părinți, că vor avea în continuare afectul, suportul și se vor vedea cu ambii părinți.

Unii copii pot accepta mai ușor ideea de divorț, mai ales dacă parintii comunică și coopereaza foarte bine, în special în momentele cheie din viața copilului: o serbare școlară sau o aniversare.

Alți copii au un sentiment ridicat de vinovăție după divorțul părințiilor, ceea ce înseamnă că acel copil are nevoie să verbalizeze despre emoțiile sale, să petreacă timp atât cu mama cât și cu tatal și să nu i se ceară copilului sfaturi cu privire la conflictul dintre părinți ։„ așă-i că mama are dreptate, că tata este un om rău și abuziv?‟.

Literatura de specialitate ne atenționează cu privire la următoarea situație, manifestarile de tip depresiv, izolare socială și gânduri suicidale sunt mult mai frecvente la copiii adolescenți cu părinți divorțați. Există și o tendință crescută la infracționalitate în randul copiilor cu părinti divorțați, majoritatea deținutilor fiind în această situație.

Acest lucru este explicat și de faptul că din păcate în multe situații partenerii care divorțează își neglijează copiii și nu se mai implică în viața copilului la fel de mult după divorț fiind mai preocupați de conflict, de pierderea pe care o resimt pentru ce li se intamplă în cuplu.

Cum ar putea fi depășit DIVORȚUL?

  • Comunicarea părințiilor cu copiii lor, activități pe care copilul trebuie să le aibă cu ambii părinți
  • Colectivul școlar poate fi o sursă de ajutor în cadrul divorțului, înștiințarea profesorilor asupra situației familiale, evitarea de a oferi detalii în exces la școală, rememorarea evenimentelor – toate pot avea caracter traumatic asupra copilului.
  • În alte cazuri, un psiholog poate ajuta mai bine la gestionarea emoțiilor pe care copilul le simte după divorț – acest lucru este recomandat și pentru foștii partenerii care trec printr-un divorț, în special acolo unde conflictele, violența domestică s-au produs în fața copilului.
  • Socializarea și diversificarea activitățiilor (mergi fă un curs care îți face plăcere de gătit, de pictură, de ce ti-ai droit dar nu ai apucat)
  • Fă o schimbare de look
  • Plimbările și natura au un rol curativ
  • Meditația, controlul respirației, ținerea unui jurnal afectiv în care să scrii despre emoțiile care te copleșesc
  • Alimentația sănătoasă
  • Noi prieteni, chiar și virtuali, ajută pentru a verbaliza ce țineai ferecat acolo în tine, noile pasiuni
  • Nu contează ca mergi singur/ă la teatru sau la filmn sau la un spectacol, important este să nu stai în casă.
    Un divorț este un moment important în psihicul nostru, dar nu trebuie privit ca pe un deces al propriei persoane, este o experiență din care îți vei da seama că viața ta va căpata alt sens și mai multă semnificație.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole