23.5 C
București

Nutriția de sezon – CUM trebuie să mâncăm

Un articol realizat de Felicia CONSTANTIN, nutriționist dietetician autorizat

Importante

Nutriția se referă atât la compoziția alimentelor cât și la actul în sine de
hrănire. Se referă la asigurarea tuturor nutrienților necesari funcționării optime
a organismului cât și la procesele metabolice legate de transformarea
alimentelor, pentru a obține energie imediată sau pentru a o stoca, pentru
utilizarea ulterioară.

Nutriția de sezon reprezintă o cale sustenabilă de a alege ceea ce mâncăm, cu
consecințe benefice asupra sănătății. Aceasta se referă la consumul de fructe și
legume care apar în sezonul respectiv, într-o anumită arie geografică. Există
mai multe motive pentru a alege alimentele de sezon, autohtone.

În afară de faptul că obținem un maximum de nutrienți, ne susținem producătorii locali și
protejăm mediul, pentru că reducem cât de mult posibil lanțul de la producător
până la consumator.

Nutriția de sezon include și consumul unor alimente care nu se găsesc la noi în
țară, cum ar fi de exemplu avocado. Putem opta pentru avocado din Grecia, de
exemplu. În cazul populațiilor din zone izolate, este necesar să se transporte
anumite alimente de sezon, din alte zone geografice, pentru a se asigura o
hrană cât mai nutritivă posibil.

Având în vedere componenta hedonică a mâncării, faptul că alegem cireșe și
roșii, vara și portocale, iarna, înseamnă să beneficiezi nu numai de nutrienți cât
și de gustul alimentelor respective. Oamenii de știință din domeniul
alimentației afirmă că produsele congelate își păstrează toți nutrienții și chiar
sunt mai nutritive decât cele proaspete, păstrate mai multe zile, însă prima
noastră alegere ar trebui să fie fructele și legumele proaspete, pe care să le
consumăm în cel mai scurt timp cu putință.

Consumul alimentelor de sezon înseamnă diversitate, iar aceasta înseamnă să aducem toate vitaminele și mineralele necesare organismului, în cantitățile corespunzătoare, atât pentru prevenția unor boli cât și pentru dietoterapie. În plus, alimentele de sezon nu
necesită aditivi, conservanți și alte substanțe nocive.

Bibliografie:
https://www.webmd.com/diet/what-to-know-seasonal-eating
https://ecoferma.ro/principiile-productiei-agricole-sustenabile/

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole