Odată cu vremea călduroasă și ieșirile în natură apar și problemele. Mai exact cele legate de căpușe și înțepăturile lor. Sunt insecte care se ascund în iarbă, iar înțepătura lor poate fi deosebit de periculoasă. Dar, din fericire nu toate căpușele reprezintă un pericol pentru sănătate, însă există specii care pot transmite omului afecțiuni periculoase.

Ce boli pot fi transmise în urma înțepăturii de căpușă

Una dintre cele mai grave afecțiuni este borelioza, ale cărei simptome se declanșează, de obicei, între 1 și 4 săptămâni de la înțepătură. I se mai zice și boala Lyme și se manifestă prin erupții cutanate, febră, frisoane, dureri de cap, articulare și musculare. Pentru depistarea boreliozei se fac teste de sânge, ADN bacterian, dar și alte tehnici de laborator, precum ELISA și Western Blotting.

„Dacă în urma înțepăturii apare o pată de culoare roșie cu un diamteru de peste 5 centimetri, care se extinde în inele concentrice, alături de simptome precum stare generală proastă, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzație de ceafă și gât înțepenit și dureri la nivelul articulațiilor, trebuie mers la medic“, explică Nicoleta Tomescu, medic specialist medicina de familie.

Babesioza – cu simptome de febră mare, astenie, transpirații și dureri de cap

Tularemia – este o inflamație locală, febră mare, dureri de cap, mărirea ganglionilor și greață

Ehrlichioza – afecțiune care se manifestă prin febră, frisoane, greață, vărsături, dureri de cap sau abdominale, stări de confuzie.

Febra de Colorado – cauzează febră, frisoane, dureri de cap sau musculare și sensibilitate la lumină.

Encefalita de căpușe – se manifestă prin dureri de cap și/sau articulare, greață, vărsături, febră.

Cum se îndepărtează o căpușă

Pentru a îndepărta o căpușă cel mai bine ar fi să mergi la medic. Dacă nu ai cum, poți încerca și singur. „Căpușa se scoate imediat cu o pensetă, astfel încât să nu rămână înfiptă în corpul tău nicio parte a insectei. Este indicat să îți protejezi mâinile cu mănuși chirurgicale sau cu păprți din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. După ce ai scos căpușa, trebuie spălată zona afectată cu apă și săpun, apoi aplică un tifon îmbibat cu spirt. Poți unge locul și cu o cremă cu antibiotic.

Cum te protejezi

Dacă ieși în natură, este bine să porți haine deschise la culoare, pentru a putea observa aceste insecte de dimensiuni foarte mici. Poartă bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi, iar încălțămintea ar trebui să fie închisă, fără decupaje, deși da, știm e vară afară, e vremea sandalelor, a fustelor și pantalonilor scurți.

Poți aplica pe zonele expuse un spray contra insectelor, la interval de 1-3 ore. După ce te întorci acasă, verifică cu atenție pielea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.