Zona zoster este o formă de erupție pe abdomen sau pe spate și este provocată de virusul varicelo-zosterian. Se poate trata ușor, dar poate duce și la complicații. Din păcate, persoanele care au făcut varicelă, păstrează virusul în organism toată viața.
Virusul rămâne inactiv timp îndelungat la nivelul ganglionilor spinali, fiind ținut sub control de sistemul imunitar. Când imunitatea este slăbită, virusul se poate reactiva provocând o erupție, numită zona zoster. „Sunt predispuși la zona zoster persoanele cu afecțiuni care scad imunitatea (TBC, diabet zaharat, alcoolism). Pacienții trebuie să știe că boala poate să reapară, la intervale variabile de timp și că tratamentul este eficient în special dacă este administrat de medic în primele 72 de ore de la primele manifestări ale bolii“, explică dr. Ioana Stoica, medic primar dermato-venerologie.
Boala poate fi declanșată de stres
Toate persoanele care au făcut varicelă sunt predispuse la această afecțiune, iar riscul crește odată cu înaintarea în vârstă. Virusul se reactivează atunci când organismul este slăbit, în perioadele de stres ori de convalescență. Printre cauzele declanșatoare ale acestei afecțiuni se numără cancerul, infecția cu HIV, precum și unele tratamente cum sunt citostaticele. „În prezent, există un vaccin care scade riscul de apariție a bolii și durata acesteia; aceste vaccin nu este însă administrat de rutină, ci doar în cazuri selectate, la persoane vârstnice“, spune dr. Ioana Stoica.
Cum se manifestă
Cu câteva zile înainte de apariția erupției, apar primele simptome: stare generală de rău, asemănătoare gripei; dureri de cap, frisoane, stomac deranjat și sensibilitate la lumină.
În zona unde vor erupe veziculele pot apărea mâncărimi, furnicături și durere. Zona zoster se manifestă sub forma unor vezicule mici pline cu lichid. Cel mai frecvent, erupția se manifestă în zona trunchiului, mai ales pe abdomen și spate. Dacă apare în jurul ochilor, pot apărea complicații cum ar fi infecțiile oculare. În cazul bătrânilor, complicațiilesunt de lungă durată. Aceștia pot acuza dureri timp de câteva luni sau chiar ani și sensibilitate la atingere.