Un studiu recent arată că privarea de somn sau numărul mare de ore dormite pot crește riscul de boli ale arterelor coronariene sau de infarct, potrivit The Guardian.

Pentru o inimă sănătoasă, este nevoie de între șase și opt ore de somn pe noapte, potrivit oamenilor de știință. Și asta în timp ce, un număr mai mic sau mai mare de ore dormite ar putea crește riscul de boli ale arterelor coronariene sau de infarct, după cum sugerează cercetătorii.

Unde greșim?

Studiul, prezentat la Congresul european al societății de cardiologie de la Munchen, arată de ce privarea de somn sau somnul excesiv ar trebui evitate pentru o sănătate bună a inimii. Autorul studiului, dr. Epameinondas Fountas de la Centrul de chirurgie cardiacă Onassis din Atena spune: „Descoprirea noastră sigerează că prea mult sau prea puțin somn poate fi rău pentru inimă. Este nevoie de o cercetare amănunțită pentru a clarifica exact de ce, dar știm că somnul influențează procesele biologice cum ar metabolizarea glucozei, tensiunea arterială și inflamațiile – toate având un impact asupra bolilor cardiovasculare“.

Cifrele studiului

Datele a mai mult de un milion de adulți din 11 studii deja efectuate au fost analizate ca parte a acestei cercetări. În comparație cu adulții care dorm între șase și opt ore pe noapte, cei care dorm mai puțin sunt mai predispuși la astfel de boli cu 11%, în timp ce persoanele care dorm mai mult sunt mai prtedispuși cu 30% să facă boli cardiovasculare în umrătorii nouă ani. Fountas a adăugat: „O noapte pierdută sau zăcutul în pat mai mult de opt ore o dată nu înseamnă un pericol pentru sănătatea. Important este ca ca aceste episoade să nu se repete și să fie astfel evitate“

Pe lângă un impact negativ asupra caitățiivieții, lipsa de somn poate contribui de asemenea la mai multe tipuri de boli ale inimii, care pot duce chiar la deces“, a completata Emily Mc Grath, asistentă medicală la British Heart Foundation.