25.4 C
București

Ce este artroza și care sunt cei 7 factori care favorizează această boală

Importante

Artroza, sau reumatismul degenerativ cum mai este cunoscută, apare din cauza deteriorării cartilajului articular. Nu este o boală care apare brusc, ci se instalează în timp, afectând mai ales articulațiile solicitate mai des: genunchii, spatele, șoldul și degetele de la mâini.

Este o boală care apare, în general, la persoanele mai în vârstă, dar și la cele care practică anumite sporturi sau care au meserii solicitante din punct de vedere fizic. Se consideră că artroza este a doua boală de invaliditate la persoanele peste 50 de ani. Iar la nivel mondial, se estimează că peste 600 de milioane de oameni suferă de artroză.

Erodarea cartilajului

„Articulațiile unesc două oase acoperite cu cartilaj, un țesut cu extremități lucioase, netede, cu structură rezistentă. Cartilajul are două funcții majore: de amortizare a șocurilor și de alunecare. Un rol important de reînnoire a cartilajului îl au condrocitele, celule cartilaginoase care secretă fibre de colagen“, explică dr. Marcel Mihăilescu, medic ortoped.

Artroza începe să se instaleze atunci când este perturbat echilibrul dintre alcătuirea și distrugerea componentelor cartilajului. „Acest lucru duce la rigidizarea cartilajului, la modificarea structurilor care au rol în stabilizare, la apariția fisurilor la acest nivel. Acesta este cauza din care cartilajul nu va mai putea atenua șocurile din timpul mișcărilor. Astfel, sunt solicitate mai mult și oasele de sub el.“, spune medicul.

În urma presiunii, osul se mărește, formându-se așa-numitele ciocuri (osteofite). În artroză, sunt afectate nu numai cartilajul, ci și ligamentele, oasele, mușchii și lichidul sinovial.

Unde se poate localiza boala

Este o afecțiune care se poate instala la nivelul tuturor articulațiilor din organism. Dar, cele mai solicitate, sunt și cele mai afectate. Astfel, la nivelul genunchiului (gonartroza), șoldului (coxartroza), al coloanei vertebrale (zona,lombară, cervicală, dorsală), umărului (omartroza) și degetelor. „Întâlnim mai rar cazuri în care boala s-a instalat la nivelul articulațiilor cotului sau al celor temporor-mandibulare (unde osul mandibulei se întâlnește cu cel temporal al craniului)“, conchide dr. Mihăilescu.

7 factori care favorizează artroza

Nu se cunosc cu exactitate cauzele acestei boli, dar există anumiți factori care predispun la apariția ei.

  1. Ereditatea. S-a demonstrat că există o predispozișie genetică în apariția artrozei. Astfel, persoanele care au un părinte cu artroză au un risc de până la trei ori mai mare de a dezvolta această boală.
  2. Sedentarismul. Lipsa activității fizice scade tonusul muscular, reduce cantitatea de sânge transportată mușchilor, întreținând o oxigenare deficitară la nivelul cartilajului.
  3. Obezitatea. Acesta nu este numai un factor care predispune la această boală, dar o și agravează. Excesul de kilograme pune presiune asupra articulațiilor genunchilor și șoldurilor, ceea ce duce la deteriorarea cartilajului.
  4. Vârsta. Deși frecvența bolii este mai mare în rândul persoanelor mai în vârstă, boala poate apărea și la tineri. În cazul lor, boala se instalează în special la nivelul spatelui și al gâtului.
  5. Traumatismele. O lovitură care afectează articulațiile poate fi direct responsabilă de leziunile care apar la nivelul cartilajelor. În cazul muncitorilor în construcții sau al alpiniștilor, de exemplu, există o presiune mai mare asupra articulațiilor.
  6. Sexul. La femei, riscul de artroză este mai mare la menopauză, ceea ce demonstrează că estrogenul, hormon sexual feminin, ar avea rol protector față de această afecțiune.
  7. Defectele congenitale ale articulațiilor. Acestea cresc de aproape șapte ori riscul de apariție a artrozei.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole