Chiar dacă sunt medici, și gândim uneori că aceștia nu pot fi atinși de boală, vine câteodată rândul lor să se lase pe mâna colegilor de breaslă. Este și cazul doctoriței Mariana Ionescu a cărei viață a fost salvată printr-o procedură de implantare a unei proteze cardiace.
Anul trecut, viața medicului ortoped Mariana Ionescu s-a schimbat radical după ce a fost diagnosticat nu cu una, ci cu opt afecțiuni care îi puneau în pericol sănătatea.
Deși nu avea antecedente în familie, doctorița a fost diagnosticată în urma unui control de specialitate cu mai multe afecțiuni: stenoză aortică severă, edem pulmonar, cardiopatie ischemică și valvulară severă, insuficiență mitrală, tromboză de ventricul stâng, fibrilație atrială, hipertensiune severă și diabet zaharat.
Implantarea unei proteze valvulare
Având în vedere multiplele probleme de sănătate, dr. Ionescu a aflat că are nevoie de implantarea unei proteze valvulare care să-i ajute inima să funcționeze normal din nou. Prima opțiune de tratament a medicilor de la spital a fost cea de înlocuire valvulară clasică, însă riscurile operației erau mari, din cauza diagnosticelor multiple și a vârstei (65 de ani).
De aceea, medicii au decis implantarea protezei pe cale minim invazivă printr-o procedură cunoscută sub numele de TAVI, executată de foarte puține ori în Europa de Est.
Astfel, s-a luat decizia implantării protezei pe calea aortei ascendente, fără să fie necesară oprirea inimii sau deschiderea sternului.
Recuperarea după intervenția chirurgicală
Operația a durat un pic peste două ore și a fost realizată de o echipă de medici foarte buni din Sibiu care, la vremea aceea și în cazul acestei intervenții, au fost asistați de medici din SUA și Germania.
„Acum sunt într-o stare bună. Pot spune că am zile chiar foarte bune. Înainte nu puteam sta întinsă nici cinci minute, mă ridicam și abia după o oră mă așezam la loc în pat. Adevărul este că, fără ajutorul medicilor, în câteva săptămâni aș fi putut muri. Am avut încredere sută la sută în medicii care m-au operat, colegii mei. Toată echipa a fost nemaipomenită“, a povestit dr. Mariana Ionescu.