27.4 C
București

Carnea procesată crește riscul de cancer mamar

Importante

Consumul regulat de alimente precum șuncă și cârnați poate crește riscul de cancer la sân, spun cercetătorii citați de BBC.

O trecere în revistă a mai multe studii a scos la iveală faptul că femeile careau mâncat regulat carne procesată au avut un risc de cancer mamar mai mare cu 9% decât cele care au consumat mai puțină. Studiul a analizat descoperiri anterioare ale Organizației Mondiale a Sănătății, care stabileau că alimentele procesate, și în special carnea, provoacă această boală.

Specialiștii recomandă prudență în interpretarea acestor descoperiri și spun că, de fapt, riscul actual pentru fiecare femeie este „foarte mic“.

Cât de serioase sunt descoperirile?

Această trecere în revistă, care a inclus datele a peste un milion de femei, arată olegătură între consumul de carne procesată și riscul de a face cancer mamar, dar nu este clar dacă într-adevăr mâncarea provoacă această boală. Ar mai trebui luate în calcul și alte chestiuni.

Cele 15 studii folosite în această analiză au avut diferite definiții referitoare la consumul în exces. De exemplu, unul dintre studii, realizat în Marea Britanie, a stabilit că un consum în exces înseamnă mai mult de 9 g pe zi – echivalentul a 2-3 felii pe săptămână – în timp ce în alte studii cantitatea era mai mare.

Oamenii de știință din majoritatea acestora studii au observat că spun oamenii că mănâncă și i-au urmărit pentru a vedea care dintre aceștia au făcut cancer la sân.  Dar problema este că oamenii care au mâncat cantități diferite cantități de carne procesată ar putea avea și alte comportamente care ar putea explica diferențele în ceea ce privesc riscul de cancer mamar. Cum ar fi, starea generală de sănătate: unii ar putea avea și alte afecțiuni, alții nu.

Care este riscul?

9.000 de noi cazuri de cancer la sân apar anual în țara noastră. 3.000 de femei nu mai au nicio șansă de a fi salvate, pentru că, din păcate, boala este depistată foarte târziu. Statul nu are nici acum un program de screening național care ar putea salva mii de vieți. Și asta, chiar dacă a primit 21 milioane euro ca să facă gratuit astfel de investigații. Dar programul a fost amânat pentru finalul anului 2018.

Specialiștii estimează că 8% din cazuri sunt cauzate de kilogramele în exces, iar alte 8% de alcool.  Autorii studiului citat mai sus, și care a fost publicat în International Journal of Cancer, spun că legătura pe care ei au descoperit-o se referă numai la carnea procesată, nu la carnea roșie.

Organizația Mondială a Sănătății a listat carnea procesată ca fiind cancerigenă, în primul rând din cauza dovezilor care au demonstrat legătura dintre ea și cancerul intestinal, în timp ce carnea roșie este lisată ca fiind „probabil cancerigenă“.

Ce este carnea procesată?

Carnea procesă a fost modificată astfelîncât și gustul este modificat, de obicei prin afumare, condimentare sau adăugare de sare și conservanți. Și aici este vorba despre șuncă, cârnați, hot dog, salam, carne de vită la conservă, pastramă de vită și slănină.

Există diverse teorii referitoare la cauzele care ar putea crește riscul de cancer, inclusiv condimentarea ar puea reacționa cu proteinele din carne care ar putea să o transforme într-un aliment cancerigen.

Renunțăm la carnea procesată?

Autorul studiului, dr. Maryam Farvid de la Harvard TH Chan School of Public Health, recomandă un consum mai mic de astfel de produse decât renunțarea la ele. În SUA, Ministerul Sănătății recomandă consumul de cel mult 70 de grame de carne roșie și carne procesată pe zi.

Dr.Gunter Kuhnle, profesor asociat în nutriție și sănătate la Universitatea Reading, care nu s-a implicat în acest studiu, spune că este discutabil dacă oamenii ar trebui să micșoreze cantitatea de carne roșie și procesată ca urmare a acestui studiu.

El spune că riscul actual legat de consumul de carne procesată este „foarte mic“ pentru fiecare individ în parte. Tituși, spune el, descoperirile acestui studiu ar trebui urmate de investigarea legăturilor între carnea procesată și cancer. El spune că ar trebui văzut dacă riscul asociat ar putea fi redus, având în vedere noile metode de producție a mâncării.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole