Auzim foarte des vorbindu-se despre proteine (mai ales atunci când vine vorba despre slăbit), dar mulți nutriționiști susțin importanța unor grăsimi sănătoase și a fibrelor.

Indiferent dacă încerci să mai dai jos din kilogramele în plus, dacă suferi de o boală cronică sau dacă pur și simplu te îngrijești de sănătatea ta, grăsimile și fibrele sunt nutrimente–cheie de care noi toți avem nevoie pentru că ajută organismal să funcționeze la parametrii normali. Vestea bună e că există un aliment care furnizează și grăsimi sănătoase și fibre: semințele de chia.

Ce sunt semințele de chia?

Semințele de chia provin de la Salvia hispanica, o plantă din familia  mentee. Poate că sunt mici, dar sunt pline de nutrimente puternice. Conșin antioxidanși, fier, fosfor, mangan și calciu. De asemnea, au în componența lor acizi grași Omega-3 și fibre insolubile care aduc beneficii sănătății tale în mai multe feluri.

Discuțiile despre pierderea în greutate se concentrează în general în jurul proteinei, de vreme ce proteina este necesară pentru mușchi sănătoși și ajută la contolul hormonilor foamei și la reducerea poftelor. Știm că și fibrele și grăsimile sănătoase sunt componente esențiale.

Aportul fibrelor

Potrivit cercetătorilor de la Mayo Clinic, fibrele pot ajuta la obținerea unei greutăți sănătoase prin dezvoltarea digestiei, controlul zahărului din sânge și creșterea sațietății. O digestie mai bună duce la o greutate corporală sănătoasă pentru că putem astfel să eliminăm toxinele din organism, în timp ce reducerea cantității de zahăr din sânge înseamnă că surplusul de grucoză nu este depozitat ca grăsime.

Ba mai mult, s-a dovedit că fibrele îmbunătățesc sănătatea intestinelor prin hrănirea bacteriilor bune din microbiomul nostru. Într-un microbiome sănătos, bacteriile bune din intestine creează o linie impermeabilă care dezvoltă imunitatea prin stoparea toxinelor de a se duce în vasele de sânge. Fibrele furnizează astfel o apărare puternică și naturală.

Acizii grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 din semințele de chia pot proteja creierul și au fost asociate cu un risc mai mic de a face boli neurodegenerative și al declinului cognitiv. Nutriționiștii spun că aceste grăsimi te pot ajuta să pierzi din kilogramele în plus. S-a dovedit că acizii grași Omega-3 pot influența nivelul de inflamație din organism, rezistența la insulin și factorii de risc pentru boli cardiace la subiecți cu sindrom metabolic, ducând la un risc scăzut de obezitate. În plus, aceste grăsimi pot îmbunătăți sănătatea ochilor prin reducerea riscului de a face degenerescență maculară, dar luptă și cu simptomele depresiei și anxietății.

Cum poate fi consumată

Pare simplu și chiar așa este. Se întâmplă de multe ori ca natura să ne ofere tot ce avem nevoie, toate nutrimentele necesare, pentru a funcționa normal. Dacă nu ați mai mâncat chia până acum, cel mai banal mod în care o puteți consuma este formă de budincă.

Budinca de chia se prepare prin înmuierea  semințelor în apă sau în lapte vegetal. Este important să înmoi semințele de chia înainte de a le consuma. Poți presăra semințe de chia peste cereal sau în iaurt, dar înmuierea lor în prealabil este cel mai bun mod de a beneficia de proprietăților lor și de a reduce riscul de balonare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.