Medicilor le este destul de dificil să diagnosticheze boala Alzheimer înainte ca simptomele să se instaleze. Iar multe dintre testări sunt fie scumpe, fie complicate. Totuși, cercetătorii au descoperit recent un test de sânge care ar putea să detecteze boala cu acuratețe, informează Medical News Today.
Testările obișnuite inlcud RMN sau CT. Acestea îi pot ajuta pe medici să descopere și alte boli cu simptome similare. O altă modalitate de diagnosticare a bolii Alzheimer este colectarea de lichid cerebrospinal și căutarea de biomarkeri ai bolii. Acesta este cel mai precis test pentru aceată boală neurodegenerativă, dar costă mult și este invazivă.
Având în vedere toate aceste motive, oamenii de știință de la Brigham and Women’s Hospital dn Boston au dezvoltat un test de sânge pentru Alzheimer, care ar putea fi precis, ieftin și mai puțin neplăcut.
Cercetătorii explică în revista Alzheimer’s & Dementia că acest test poate detecta biomarkerii bolii Alzheimer înainte de apariția simptomelor evidente.

Ar putea fi o descoperire extraordinară

Echipa de cercetători a efectuat cinci testări pentru depistarea moleculelor tau, responsabile de Alzheimer, pentru a vedea care este mai eficient. În final, oamenii de știință au rămas la testul numit „NT1“ care a demonstrat și acuratețe și specificitate.

„Un test de sânge pentru boala Alzheimer ar putea fi făcut ușor și în mod repetat, în cabinetele, fără ca să fie nevoie de  internarea pacienților“, explică autorul studiului Dominic Walsh. „Iar acest test ar putea înlocui testarea fluidului cerebrospinal și RMN și CT“, sugerează el, adăugând că „noul nostru test este în stare să facă asta“.

Testul mai are nevoie și de alte studii și testări, dar dacă va avea aceleași extraordinare rezultate pe care le-a avut până acum, va fi o descoperire extraordinar de importantă.