Cu toții ne confruntăm cu diferite dileme morale, depresii sau pur și simplu nu ne mai satisface rutina în care, deseori ne aruncăm singuri.
Toate aceste poveri nedăstăinuite specialiștilor pot duce la deznodământuri tragice.
Introvertiți, persoane care pur și simplu nu se pot exprima de frică să nu stârnească diferite impresii, dependenți de droguri sau persoane ce trec prin divorțuri sau au pierdut pe cineva drag,
trebuie să facem un pas înainte și să ne învingem temerile. Acest prim pas constă, după cum bine știm, recunoașterea acestor probleme iar un al doilea poate fi terapia de grup.
Avantajul acestui tip de terapie este sentimentul de înțelegere, rezonanță și acceptare. Aparteneța unui grup unde membrii suferă de aceleași afecțiuni sau aceleași gânduri măcinătoare sporește rezolvarea mai rapidă și eficientă a acestor probleme.
Terapia de grup oferă șansa fiecărui membru să fie ascultat și de a produce schimbări majore în sânul grupului.
Această terapie presupune un grup de 7-8 membrii care se întâlnesc sătămânal sub îndrumarea unui psiholog cu pregătire în terapia de grup.
De-a lungul acestor ședințe, membrii îmreună cu terapeutul discută pe diferite teme precum: mulțumirile si nemulțumirile fiecăruia, recunoașterea și exprimarea emoțiilor, temerile fiecăruia în legătura cu ei înșiși dar și etapele pentru o interacționare eficientă cu ceilalți.
Această terapie reușește să ajute prin factorii terapeutici. Dar care sunt acești factori? Conform lui Irvin Yalom ( psihiatru si profesor in psihiatrie la Universitatea Stanford, autor de ficțiune si nonficțiune) acești factori se regăsesc în numar de nouă după cum urmează:
- introducerea speranței (faptul că au ajuns deja în punctul de a participa la terapie e deja un mare lucru)
- universalitatea (nu sunt singurii care au de-a face cu acest gen de probleme)
- informarea (instruire, sfaturi, sugestii)
- altruism (când descopră că pot fi de ajutor le crește stima de sine)
- recapitulare corectivă a relațiilor din familia de origine (relația cu membrii grupului devine foarte importantă)
- îmbunătățirea aptitudinilor de socializare (interacțiune si feedback)
- comportament imitativ (puterea exemplului)
- învățarea personală (conștientizează așteptările pe care le au de ceilalți)
- coeziune grupului (încurajări și sprijin dar și feedback onest)
- catarsisul (confesiuni)
- factorii existențiali (factori existentiali externi si interni ce ajută membrii să se împace cu datele inexorabile ale existenței sale) .
Astfel, grupul devine un sistem puternic de conștientizare si depășire a blocajelor și îmbunătățește vizibil relațiile interumane.