28.2 C
București

Rolul apei în organism

Un material realizat de Felicia Constantin, Nutriționist Dietetician Autorizat

Importante

Este foarte interesant faptul că apa acoperă aproximativ 70% din suprafața Pământului și cam tot atât se află, în medie, într-un organism uman. Corpul omenesc conține aproximativ 60% apă. Un procent mai mare se întâlnește la copii și un procent mai mic la persoanele supraponderale precum și la persoanele în vârstă.

Acest procent semnificativ arată cât de importantă este apa pentru a întreține viața. Apa este implicată în funcțiile vitale ale organismului, precum reglarea temperaturii, transportul substanțelor nutritive la celule, eliminarea produșilor rezultați în urma metabolismului, sănătatea creierului, a pielii, ochilor, articulațiilor.

Cantitatea de apă necesară depinde de vârstă, sex, greutate, masa musculară, efortul fizic, anotimp, dietă dar și de anumite stări patologice. De exemplu, febra crește necesarul de apă. Un adult tânăr trebuie să aibă mare grijă cu persoanele de vârste extreme. Copiii necesită un aport mai mare de apă, comparativ cu adulții, iar oamenii în vârstă au o senzație de sete diminuată și chiar uită să se hidrateze.

Poate vă întrebați de ce am amintit și de dietă. Într-adevăr, contează foarte mult dacă mâncăm crudități, care conțin o cantitate mare de apă. Să ne gândim că un măr conține aproximativ 80% apă, o roșie sau un castravete conțin peste 90% apă. Persoanele care, din motive de sănătate, nu suportă cruditățile, pot găsi soluții precum compoturile de fructe, neîndulcite, apă cu puțin suc de fructe, stors pe loc, apoi supe, ciorbe, ceaiuri. Există soluții la orice problemă.

Dimineața este important să bem un pahar mare de apă, la temperatura camerei, pentru a dilua urina care se concentrează în timpul nopții și pentru a scădea riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Atenție la consumul de apă alcalină, pentru că poate să interfereze cu absorbția medicamentelor. Ca urmare, medicamentele se administrază doar cu apă cu pH 7, adică neutru. Oricum, nu se recomandă consumul unei ape alcaline decât în anumite situații, ca de exemplu în cazul unei acidități gastrice crescute, și nu pe perioade îndelungate.

Apa simplă este cea mai bună pentru hidratarea corpului, dar în cazul sportivilor de performanță se recomandă și anumite băuturi care readuc electroliții necesari organismului. Însă, atenție și la aceste băuturi, să nu aibă îndulcitori.

Dar, ce fel de apă să alegem? În primul rând, apa structurată, din crudități, deoarece este absorbită mai lent și rămâne mai mult timp în corp. Această apă se află în produse naturale, înainte de a fi tratate și procesate. Apoi, ar fi apa de izvor, din sursă sigură, dar cu contraindicațiile de rigoare. Și, la final, ar fi soluția apei de la robinet, filtrate.

Bibliografie:

https://www.forbes.com/health/nutrition/alkaline-

water/#:~:text=Interference%20with%20medication%20absorption.&text=If%20the%20pH

%20of%20the,not%20being%20absorbed%20fast%20enough.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22844861

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole