9.2 C
București

Menstruație neregulată? Află cum o poți trata

Importante

Menstruația apare în timpul vieții reproductive a femeii, este o etapă în care disconfortul crește și poate fi influențată de alimentație, nivel de stres, activitatea fizică sau numărul de kilograme.

Desigur, sunt și situații în care menstruație este neregulată. Medicul primar endocrinolog, dr. Oana Căpraru a adus câteva lămuriri și a explicat care sunt factorii care stau la baza cilcului neregulat.

Ce sunt ciclurile menstruale neregulate?
Ciclurile menstruale neregulate sunt normale în primul an de la menarhă odată cu tranziția pubertară. Considerăm că ciclurile menstruale sunt neregulate dacă:

  • în primii 1-3 ani postmenarhă au o durată < 21 sau >45 zile-
  • după 3 ani de la menarhă până la perimenopauză –au o durată <21 zile sau > 35 zile sau < 8 cicluri pe an
  • Cea mai frecventă cauză a absenței ciclului este sarcina. Dar pot fi alte probleme endocrine sau ginecologice care determină absența sau neregularitate menstrei.

Ce determină ciclurile menstruale absente sau neregulate

  • Sarcina
  • Sindromul de ovare polichistice este cea mai frecventă cauză de cicluri menstruale neregulate caracterizat prin exces de hormoni androgeni, hirsutism (exces de păr la nivelul feței, mentonului, zonei toracale posterioare, picioare, mâini), acnee sau creștere ponderală.
  • Pierderea bruscă în greutate, efort fizic excesiv și aport alimentar redus, consum caloric excesiv
  • Creșterea nivelului de prolactină produsă de glanda hipofiză
    Perimenopauza– aceasta apare spontan între 45-55 ani. Considerăm menopauză precoce mai devreme de 40-45 ani
  • Anumite metode contraceptive – cele mai frecvente anticoncepționale care dereglează menstrele sunt cele care conțin doar progesteron cum ar fi implanturile sau dispositivele intrauterine. Anticoncepționalele orale pe bază de estrogeni și progesteron, luate continuu, fără pauză între ele, pot induce de asemenea absența ciclului menstrual.

Când trebuie să consult doctorul?
Dacă:

– aveți mai mult de 15 ani și nu ați avut niciodată ciclu menstrual
– aveați cicluri menstruale regulate, dar acestea lipsesc de mai mult de 3 luni
– ciclurile vin după 45 de zile

Care sunt simptomele?
În caz de sindrom de ovare polichistice, dereglarea menstrelor poate fi însotită de acnee, hirsutism, creștere ponderală, infertilitate. Dacă este vorba de perimenopauză, atunci pot apărea bufeurile, transpirațiile nocturne, tulburări de vedere sau dureri de cap.
Prolactina crescută poate să determine scurgeri de la nivelul sânilor cu aspect lăptos.

Ce investigatii sunt necesare?
Este necesar un consult de specialitate pentru a se decide investigațiile necesare.
Prima investigație care se poate face și acasă este un test de sarcină. De obicei se fac determinări hormonale, de preferat în anumite zile ale ciclului menstrual. Este necesară și o ecografie utero ovariană și în caz de prolactină crescută se poate indica efectuarea unui RMN hipofizar pentru a exclude un adenom hipofizar.

Cum se pot trata ciclurile menstruale neregulate?
Tratamentul depinde de cauza dereglarii ciclurilor menstruale. Se pot indica anticoncepționale orale, sau medicamente care să scadă prolactina, scădere in greutate dacă există obezitate, creșterea aportului caloric dacă este o pierdere importantă în greutate. În unele cazuri în care nu se poate obține o sarcină spontan, medicul poate recomanda anumite medicamente. În caz de perimenopauză sau menopauză, în funcție de profilul pacientului se poate discuta de substituție hormonală.

Până data viitoare, SĂNĂTATE, în fiecare zi!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole