Courtney Lorking, o tânără de doar 18 ani din Australia, a traversat o perioadă cumplită, când s-a închis în casă, dorindu-și să dispară definitiv de pe fața pământului.

Părinții săi, Debbie, 59 de ani, și Bruce, 67 de ani, erau disperați, se simțeau neputincioși și totuși nu au încetat s-o încurajeze și să spere că vor ieși învingători din lupta cu anxietatea care le tortura copila adolescentă. Și, după trei tentative de suicid în decurs de patru săptămâni, după un șir interminabil de lacrimi, miracolul s-a produs.

Anxietatea mea devenise atât de severă încât îmi doream să mor. Am încercat s-o fac tăindu-mi venele. A fost oribil și niciodată nu vreau să mai trec prin așa ceva”, își amintește Courtney ale căror antebrațe vor purta însă, pentru totdeauna, trei cicatrici proeminente.

A fost internată în cele din urmă, aproape forțat, într-o clinică de psihiatrie unde a rămas doar trei zile.

Odată ajunsă acasă, Courtney a înțeles că nimic nu va mai fi ca înainte și că e momentul unei schimbări dramatice.

„Odată ce am ieșit din spital mi-am spus că nu mai vreau să simt niciodată ce simțisem anterior. Iar acum, privind în urmă, doresc ca nimeni să nu treacă prin așa ceva”, a declarat tânăra pentru presa din țara sa.

A acceptat să primească ajutor specializat din partea unui psiholog și a decis să-și dedice toată energia exercițiilor fizice și mișcării în aer liber. Spune că sportul i-a salvat viața și i-a redat bucuria de a trăi.

„Ședintele la psiholog m-au ajutat să înțeleg că trebuie să-mi ascult corpul și să pun sănătatea pe primul loc. Într-adevăr, în cazul meu, sportul a fost singura terapie care a dat rezultate reale. Vreau să vorbesc despre mine și despre ce mi s-a întâmplat pentru ca oamenii să înțeleagă ce resurse extraordinare are corpul nostru și cât de mult ajută sportul, mișcarea, efortul fizic etc”, mai spuune Courtney.

„Nu trebuie să vă fie frică să vorbiți despre depresie sau anxietate, despre felul în care vă afectează viețile, pentru că numai așa o să aflați că sunt mulți oameni care se confruntă cu asta și că suntem suficient de puternici pentru a învinge. Da, o spun răspicat: am fost la un pas de moarte, dar sportul mi-a salvat viața”, conchide tânăra.

Cercetătorul australian Stephen Carbone, de la Beyondblue Australia, instituție care sprijină persoanele afectate de depresie, anxietate sau alte tulburări nervoase, este de acord că mișcarea fizică și dieta pot avea un rol important în reducerea anxietății.

Un somn sănătos este, de asemenea, esențial. În plus, este foarte important să faci lucruri care să te entuziasmeze, care să dea sens vieții și, nu în ultimul rând, să te pună în contact cu alți oameni. Depresia nu se vindecă peste noapte. Trebuie acționat cu răbdare și perseverență”, mai spune Stephen Carbone.