Din ce în ce mai mulți români fac yoga și spun deschis că practicarea acestei tehnici indiene străvechi, caracterizată prin meditație și exercițiu fizic, le-a schimbat viața în bine.
Potrivit unui studiu realizat, în perioada 20 iunie – 14 iulie 2017, de Purna Yoga Academy şi Plus Communication, pe un eşantion de 265 de persoane care au mers la cursuri sau sesiuni de yoga cel puţin o dată în viaţă, cei mai mulţi dintre românii care practică yoga au declarat că o fac pentru respiraţie, relaxare, ca tehnică antistress sau pentru flexibilitate.
Acelaşi studiu relevă faptul că peste 60% dintre respondenţi preferă să meargă la cursurile de yoga, seara, după job, iar 4 din 10 se trezesc mai devreme dimineaţa, înainte de a merge la serviciu, pentru a face meditaţie. Mai mult decât atât, majoritatea românilor (71%) practică yoga, în medie, între o zi şi trei zile pe săptămână. Pe lângă respiraţie, flexibilitate şi relaxare, românii urmează cursurile de yoga şi pentru creşterea capacităţii de concentrare, focalizare, atenţie şi eficacitate, pentru efectele spirituale, pentru durerile de spate, musculare sau pentru îmbunătăţirea vitalităţii.
Yoga dimineaţa, înainte de serviciu
Faţă de anii anteriori, numărul persoanelor care îşi doresc să înceapă dimineaţa cu practica yoga este în creştere, întrucât românii au început să îşi seteze un timp personal bine fixat. Acest tabiet le aduce energie şi o stare de bine, menite să îi ajute să depaşească sau să înfrunte mult mai relaxaţi, eficient şi cu efort mai mic, ceea ce ziua le aduce. Pentru ei, funcţionează perfect dictonul “ziua bună se cunoaşte de dimineaţă”. “Urmarea cursurilor de yoga dimineaţa aduce un set de avantaje, pe care românii au început să le conştientizeze, cum ar fi: evitarea apariţiei unor situaţii neprevăzute după serviciu, care îţi pot da planificările peste cap (o sedinţă care nu era în program, o situaţie de familie sau orice altceva de genul acesta). Este cu atât mai dorită o practică de dimineaţă, cu cât persoanele care au copii, adeseori îşi doresc un timp personal, serile fiind în majoritatea cazurilor, consacrate familiei”, declară profesorul de yoga acreditat internaţional, Dana Ţupa.
Yoga seara, după job
“Ca avantaje pentru o practică de seara, ar fi de luat în calcul relaxarea după o zi în care ai avut un ritm susţinut la birou, poate prea solicitant, şi îţi doreşti să te pregătești cu bine pentru o seară echilibrată împreună cu familia, printr-o stare de bine interioară, cu energie și relaxare. O practică de seară relaxantă ne poate aduce îmbunătățirea calitativă a somnului și o flexibilizare după orele de birou, în care stăm de cele mai multe ori, nemișcați în scaun, în față calculatorului”, declară profesorul de yoga Dana Ţupa, fondatorul PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International USA.
De ce credeţi că românii practică yoga pentru respiraţie, relaxare, flexibilitate, mai mult decât focalizare?
Specialistul este de părere că, practicată dimineața sau seara, yoga are beneficiile ei, cumulând mișcarea ușoară a corpului, respirația, meditația și relaxarea. “Stresul cotidian afectează nivelul energetic, starea emoțională, rigidizarea corpului și apariția durerilor musculare și de articulații, de multe ori fiind asociate cu durerile de cap și scăderea randamentului la serviciu. Eliminând tensiunile din corp și rigiditatea, de cele mai multe ori, nivelul de concentrare și eficientizare a gândirii, cresc în mod automat, iar oameni simt acestea în mod organic. A nu te simți bine în propriul corp sau a avea un nivel de energie scăzut, nu ne poate ajuta prea mult atunci când avem proiecte de terminat la serviciu sau ne dorim o viață armonioasă de cuplu, de familie, ori cu noi înșine, căci se spune pe drept cuvânt: ceea ce este în afară, se află și înăuntru. Cu alte cuvinte, felul în care percepem lumea, decurge din ceea ce simțim interior”, explică profesorul internaţional de yoga Dana Ţupa, fondatorul PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International USA.
Zece beneficii mai puțin cunoscute ale yoga:
Protejează cartilajele și sănătatea încheieturilor
Atunci când faci yoga, îți folosești foarte mult mobilitatea articulațiilor, ceea ce te ajută să previi artrita sau alte probleme ale lor. Practic, îți vei pune în mișcare orice cartilaj care în mod normal nu este folosit.
Îmbunătățește concentrarea
Una dintre cele mai importante lecții pe care le primești la yoga este focusarea atenției către prezent. Făcând cu regularitate yoga, acest lucru ți s-a va transforma în obicei, ceea ce te va ajuta să te concentrezi și să rezolvi mult mai rapid și eficient orice problemă.
Te ajută să dormi mai bine
Yoga îți lucrează mușchii, însă te și relaxează și te scapă de stres. Iar aceste două beneficii îl însumează pe al treilea, adică un somn bun și odihnitor.
Calmează durerea
Anumite studii au scos la iveală faptul că yoga te scapă de diverse dureri, de la cele de cap până la cele spate, întrucât ajută corpul să își regăsească echilibrul natural.
Reduce simptomele alergiilor
Pentru că în yoga îți exersezi și perfecționezi respirația, vei reuși să îți eliberezi sinusurile. Există un anumit tip de yoga, jala neti, care presupune chiar curățarea nărilor cu apa sărată, ceea ce îndepărtează polenul și orice particule din nasul tău.
Rezolvă problemele digestive
Stresul crește riscul de gastrită, de sindromul colonului iritabil și de alte probleme digestive. Yoga te scapă de acest stres și, în plus, îți ajută stomacul să transporte mai ușor mâncarea, îndepărtând orice durere.
Reechilibrează glicemia
Da, ai citit bine. Yoga te ajută să ții sub control colesterolul rău și pe cel bun. S-a demonstrat că, în cazul persoanelor cu diabet, asanele au reușit să le reducă nivelul glicemic.
Stimulează circulația sângelui
Yoga îți pune sângele în mișcare. Mai exact, exercițiile de relaxare pe care le înveți în yoga stimulează circulația de la nivelul mâinilor și picioarelor. Tot yoga duce mai mult oxigen către celulele tale, care astfel vor funcționa mai bine. Posturile inversate stimulează circulația sângelui din picioare și de la nivelul pelvisului către inimă, de unde este trimis mai departe către plămâni – acest flux îmbunătățit este util, mai ales dacă ți se umflă des picioarele.
Protejează coloana
Discurile intervertebrale, cele care absorb șocurile dintre vertebre, au nevoie de mișcare și flexibilitate. Iar aplecările spre înapoi, înainte sau răsucirile le vor oferi exact ceea ce au nevoie.
Te face mai fericit/ă
Simți că te învăluie tristețea? Stai în Lotus sau în King Dancer. OK, poate nu e chiar atât de simplu, dar diverse studii au arătat că yoga reduce stările depresive și duce la o creștere semnificativă a nivelurilor de serotonină și la o scădere a celor de cortisol.
[…] Protejează cartilajele și sănătatea încheieturilor Atunci când faci yoga, îți folosești foarte mult mobilitatea articulațiilor, ceea ce te ajută să previi artrita sau alte probleme ale lor. Practic… continuarea aici! […]