Într-o lume obsedată de tehnologie, este firesc să ținem sub control modalitățile prin care aceasta ne-ar puteaafecta sănătatea. Este social media vinovată de unele cazuri de depresie? Ar putea telefonul tău să declanșeze un incendiu cât timp dormi? Dacă stai în fața unui monitor toată ziua ți-ar putea fi afectată vederea? Este firesc să ne punem astfel de întrebări.

Dar, într-o lume în care există aspecte negative legate de această tehnologie, există și lucruri pozitive. Tehnologia avansează în multe feluri pentru a dezvolta și îngrijirea medicală, scrie Prevention. Anul trecut, de exemplu, oamenii de știință au progresat în ceea ce privește regenerarea unor organe, depistarea cancerului pancreatic în faze incipiente sau eliminarea durerii prin realitatea virtuală.

Să vedem care sunt, însă, descoperirile incredibile din 2018, în domeniul medical.

Dronele medicale

foto:Pinterest

În curînd, vom avea drone care să lase la ușă medicamente, rezerve de sânge pentru spitale și chiar sînge ori biopsii pentru laboratoare pentru a obține mai rapid rezultatele testelor. În mai, au fost efectuate mai multe teste cu astfel de drone care , iar compania Flirtey va începe efectuarea în SUA a unor astfel de transporturi, dintr-o locație în alta, cu defibrilatoare.

Proiectarea unor bacterii

foto: Pinterest

„Microbiomul“ a devenit emblematic în medicină, și dintr-un foarte bun motiv: oamenii de știință au făcut numeroase cercetări pentru a afla rolul esențial pe care îl joacă bacteriile din intestine în cauzarea dar și tratarea unor boli. Biologii au proiectat acum bacterii sintetice pe care pacienții le pot ingera și care intervin în mod natural ca un aminoacid în sânge.

Această procedură este esențială pentru oamenii cu boli rare, pentru care nu se poate efectua în mod natural. Experții spun că tratamentele cu bacterii proiectate în laborator ar putea ajuta în curând la tratatea unor probleme medicale, de la infecții la inflamații.

Lentile de contact medicale

Adio, enervante picături în ochi, bine ați venit, lentile de contact inteligente. Oamenii de știință de la Boston Children’s Hospital and Massachusetts Eye & Ear (afiliată Harvard) au inventat niște lentile de contact care eliberează tratamentul încet în ochi. Lentilele ar putea trata glaucomul, retinopatia diabetică, inflamații, ocluzie veniasă și alte probleme ale ochilor care în prezent necesită terapii cu picături sau injecții. Lentilele, care nu afectează vederea, pot elibara medicamentația timp de mai multe zile, o dată.

Injecții fără ac

foto: Getty Images (via Pinterest)

Imaginează-ți asta: medicul tău, în loc să-ți facă o injecție, o să folosească un dispozitiv cu o duză foarte mică în vârf pentru a injecta medicamentul sau vacinul printr-un curent de presiune. Curentul, subțire cât un fir de păr, iese din dispozitiv cu jet puternic și intră în piele, producând o durere extrem de mică sau chiar fără durere.

Senzori pe care îi înghiți

foto: Pinterest

Anul acesta, cercetătorii din Australia au inventat un senzor ingerabil care poate măsura și urmări gazele din intestine, permițând medicilor să aibă imagini din interiorul sistemului digestiv pe care le până acum le era imposibil să le aibă.Este vorba de un senzor ca o pastilă cu componente electronice care detectează, procesează și transmite informații. Astfel, spun oamenii de știință, ar putea fi descoperite sângerările din stomac și poate chiar cancerul stomacal ori de intestine înainte ca acesta să manifeste primele simptome.

Noi modalități prin care poți monitoriza tensiunea, zahărul din sânge și grăsimea din organism

foto: Getty Images (via Pinterest)

Tensiunea: Este vorba de Omron HeartGuide,primul monitor pentru tensiunea arterială care poate fi mobil. El arată ca un ceas. El a fost descoperit de oamenii de știință de la Duke University.

Zahărul din sânge: Milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet. Ei trebuie să se înțepe de câteva ori pe zi pentru a ține sub control glicemia. Un dispozitiv pe nume FreeStyle Libre a fost pus pe piață. El poate fi purtat pe braț, este foarte mic și mult mai ieftin decât alte dispozitive de acest gen.
Grăsimea din organism: FitBit s new Aria 2 este un alt dispozitiv care ne poate ajuta să ține sub control grăsimile din organism.

Un sistem care previne pierderea părului din cauza chimioterapiei

foto: Pinterest

Pentru mulți bolnavi care fac chimioterapie, pierderea părului este o altă suferință, pe lângă toate celelalte pe care le aduce boala. Dar un fel de cască umplută cu un gel răcit la -3 grade s-a dovedit a fi eficientă în îngustarea vaselor de sânge de sub scalp, reducând astfel cantitatea de medicament care ajunge în foliculii de păr. Astfel, cantitatea de păr căzută se va reduce drastic. Pacienții poartă această cască înainte, în timpul și după tratament.

Mamografii mai puțin inconfortabile

foto: Getty Images (via Pinterest)

Mamografiile pot reduce șansele de deces ale femeilor din cauza cancerului la sân. Unele cercetări arată că 1 din 4 femei evită mamografia, din cauza dinsconfortului fizic. A fost creată o mașinărie care face mamografie și care este numită Senographe Pristina. Disconfortul va dispărea având în vedere că pacienta ar putea să ajusteze compresia printr-o telecomandă wireless.

Computere „deștepte“ pentru anticiparea cancerului

foto: Pinterest

Oamenii de știință de la Case Western Reserve University au descoperit cum pot fi antrenate computerele să anticipeze repede și corect care pacienți cu cancer pulmonar vor beneficia de chimioterapie și care ar putea evita tratamentul agresiv.