Gândirea este definită ca un proces psihic cognitiv care reflectă în mod abstract și general esența lucrurilor și a relațiilor dintre ele, utilizând limbajul sau alt sistem de semne ca instrument. Produsele acestui proces includ noțiuni, judecăți și raționamente. Mai exact, gândirea constă în reflectarea generalizată și abstractă a legăturilor dintre obiecte și fenomene, în căutarea și descoperirea noului, precum și în rezolvarea și soluționarea problemelor.
Gândirea, specifică omului, presupune accesarea unei informații, reprezentarea mentală a acesteia, raționarea despre ea și elaborarea de judecăți, soluții și decizii privind informația dată.
Funcțiile gândirii sunt multiple și contribuie la înțelegerea lumii și a propriei persoane în calitate de element al acestei lumi. Acestea permit observarea problemelor cu care subiectul se confruntă în viața școlară, profesională și de zi cu zi, crearea și inventarea de lucruri noi și originale, precum și luarea deciziilor în situații de alegeri.
Capacitatea de a lua decizii este un aspect uman utilizat zilnic. Specialiștii în management organizațional identifică patru tipuri de stiluri decizionale, fiecare potrivit pentru anumite contexte, cu avantajele și dezavantajele sale: stilul analitic (pentru cei cu nivel ridicat de răbdare, care analizează problemele în ansamblu), stilul comportamental (specific celor care introduc sentimentele în procesul decizional), stilul directive (tranșant și militar) și stilul conceptual (pentru cei care caută soluții creative și au o viziune holistică asupra problemelor).
Pentru a lua decizii mai bune, este recomandat să:
- Identifici problema și decizia care trebuie luată, exprimându-le în cuvinte clare și concise.
- Aduni informații despre tema deciziei.
- Identifici alternativele pentru a soluționa problema, evidențiind cel puțin patru opțiuni.
- Identifici dovezi concrete legate de problema ta.
- Alegi și acționezi ferm, începând cu pași mici.
Luarea deciziilor reprezintă un proces de selectare a celei mai bune opțiuni posibile într-o situație dată, implicând responsabilizare, conștientizare și maturizare. Gândirea ca proces cognitiv superior și luarea deciziilor sunt esențiale pentru o calitate mai bună a vieții, claritate în acțiuni și beneficii precum evaluarea consecințelor posibile, reducerea incertitudinii și identificarea soluțiilor pentru atenuarea riscurilor. De asemenea, întocmirea unui plan de decizie ajută la construirea scenariilor de viitor și la compararea alternativelor decizionale în funcție de gradul de risc.
Psiholog clinician specialist Claudia Nicoleta Vîja
Despre autor:
Claudia Nicoleta Vîja este psiholog clinician specialist, licențiată în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, precum și două mastere în domeniul psihologiei sănătății și al psihologiei organizaționale și managementul resurselor umane, obținute la aceeași universitate. În prezent, lucrează ca psiholog clinician într-o secție de obstetrică-ginecologie într-un spital din București, aplicându-și cunoștințele în domeniul sănătății mentale și al psihologiei pentru a sprijini pacienții.