Renumite pentru gustul lor de migdale dulci, boabele de tonka au o aromă persistentă, delicioasă cu note de vanilie şi caramel evidente, motiv pentru care au devenit preferatele cofetarilor în prepararea de creme brulee, prăjituri, deserturi cu mere coapte sau caramelizate, sufleuri, îngheţată de vanilie etc.
Fabuloasă aromă ascunde însă un secret sinistru: o substanță deosebit de toxică – cumarină – care în cantități mai mari poate ucide, scrie BBC.
În general, boabele de tonka se rad fin, pulberea adăugându-se în preparate în ultimul moment pentru a obţine un gust mai intens, dar se pot folosi şi boabele întregi care se scot înainte de a servi preparatul.
Foarte populare în industria alimentară în țări precum Franța și Germania datorită aromei puternice, boabele de tonka sunt interzise în Statele Unite, de zeci de ani, din cauza conținutului de cumarină care, în cantități mari, poate fi extrem de toxică. Boabele de tonka pot conține, în medie, 1% până la 3%, cumarină.
Comerțul de boabe tonka este ilegal în SUA încă din anul 1954, dar asta nu-i împiedică pe bucătarii marilor restaurante, cu stele Michelin, din New York și până-n California, să și le procure și să le folosească la prepararea deserturilor.
„Atât timp cât nu sunt folosite în cantități mari, pentru că pot provoca decesul, boabele de tonka sunt cu adevărat delicioase,” precizează Thomas Raquel, chef la restaurantul Le Bernardin din New York.
Substanța toxică din boabele de tonka se mai găsește natural în sute de plante precum iarbă, lavandă sau cireșe și chiar dacă nu ați văzut o astfel de boabă în toată viața dvs, aroma i-o cunoașteți cu siguranță.
Studiile efectuate câini și șoareci au arătat că aceste boabe pot fi toxice, chiar și în cantități mici provocând răni grave ficatului în interval de doar câteva săptămâni. De exemplu, la oi, o cantitate de 5 grame este fatală.
În anii 1920, sute de vite din SUA și Canada au murit după ce au mâncat un trifoi dulce care conține cantități mari de cumarină.
Boabele de tonka provin dintr-un copac des întâlnit în regiunea Amazonului, în pădurile tropicale din Venezuela, Brazilia, Columbia, Guyana Franceză, Guyana, Peru și Surinam. Culoarea lor variază de la cafeniu roșcat la negru, și au o lungime de 2 centimetri până la 5 centimetri. Sunt folosite atât în industria alimentară, cât și în cea a parfumurilor, a tutunului, a cafelei și a băuturilor alcoolice.
Sursa: BBC