Temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate și toată lumea trebuie să consume cât mai multe lichide pentru a face față situației. Specialiștii atrag atenția însă că reumplerea recipientelor din plastic cu apă sau alte lichide face mai mult rău decât bine.
Prin umplerea/golirea repetată, plasticul nu foarte rezistent al recipientelor respective se poate deteriora iar bacterii periculoase se pot „strecura” în interior. În plus, unele dintre „sticle” conțin bisfenol (BPA), un compus toxic despre care se crede că interacționează cu hormonii sexuali.
„Anumite chimicale din plastic pot avea efecte asupra fiecărui sistem din organism. Pot afecta ovulația și pot crește riscul unor probleme hormonale precum sindromul ovarelor polichistice, endometrioza sau cancerul de sân,” avertizează dr. Marilyn Glenville într-un articol publicat de goodhousekeeping.co.uk.
Specialiștii susțin că bisfenolul poate trece în băuturi, însă spun că este necesară efectuarea mai multor studii pentru a stabili cu exactitate care sunt efectele pe care le are asupra organismului uman.
Pe lângă compușii toxici, bacteriile reprezintă și ele un factor de risc în refolosirea sticlelor de plastic.
Într-un studiu condus de Treadmill Reviews, cercetătorii au analizat sticlele folosite de atleți în interval de o săptămână și-au descoperit că cel mai mare număr de bacterii atingea 900.000 de colonii pe centimetru pătrat, număr ce depășește pe cel de pe capacul de toaletă. De asemenea, au descoperit că 60% dintre aceste bacterii pot provoca boli.