Cu expunerea la soare nu trebuie exagerat nici dacă ești uns din cap până-n picioare cu o cremă pentru protecție solară, pentru că nici aceasta nu te ferește de probleme în proporție de 100%.
Cazul unui grădinar scoțian care și-a văzut de lucru pe afară la orele la care soarele era sus pe cer și s-a ales cu arsuri de gradul al II-lea, poate te va convinge să iei în serios pericol reprezentat de expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete.
În prima zi, Greg Binnie a petrecut nu mai puțin de șapte ore sub soarele arzător, tăind iarbă și îngrijind o grădină. Ziua următoare a luat-o de la capăt. În afară de oboseala accentuată, nu i s-a părut că ar fi ceva în neregulă. Noaptea următoare lucrurile au luat-o însă complet razna: pielea i s-a umplut de bășici iar intensitatea durerii a crescut de la o oră la alta.
Diagnosticat de medici cu arsuri de gradul doi, grădinarul de doar 20 de ani a admis că nu a realizat cât de tare ardea soarele și că nu a folosit nicio cremă de protecție.
„Mi-am dat seamă că e foarte fierbinte, dar m-am apucat tuns iarba, orele au trecut și abia noaptea am realizat ce mi s-a întâmplat. Zonele cele mai afectate sunt umerii și ceafa. Părinții mei au fost efectiv șocați când au văzut cum arătam. Inițial am pus pe arsuri iaurt, dar situația nu s-a ameliorat. Acum încerc să stau în pat și mă tratez cu diverse produse farmaceutice. Doare însă incredibil de tare la orice mișcare”, a povestit Greg Binnie pentru Daily Mail.
„Voi fi extrem de precaut de acum înainte pentru că mi-am învățat lecția. Și sfătuiesc pe toată lumea să nu riște pentru oricine poate ajunge în situația mea”, a conchis grădinarul
Make-up artistul BottegaVerde.ro, Andreea Has, vorbește despre opt greșeli care ar trebui evitate mai ales de cei care stau la soare pentru a se bronza și nu doresc să li se cojească pielea, să se ardă sau să se umple de coșuri și iritații.
1. Folosești prea puțină creme protectoare
„Majoritatea persoanelor nu folosesc suficientă crema de protecţie solară. Nu există o cantitate standard ce trebuie aplicată, căci depinde de textura cremei şi de cel care o foloseşte. Trebuie acoperit tot corpul, iar produsul trebuie masat până intră în piele. Crema de protecţie solară nu se ia pe vârful degetelor şi se pune pe piele, ci se toarnă o cantitate generoasă în palme şi se masează”, recomandă Andreea Has.
Specialiştii spun că nu vei riscă niciodată să pui prea multă crema, dar prea puţină da. Nu uită să te dai cu creama pe părţile corpului expuse la soare chiar şi atunci când nu eşti la plajă, când eşti în oraş.
Încearcă să foloseşti protecţie solară – lapte spray cu protecţie, antioxidant, cu extract de lemn dulce şi petale de floarea soarelui spf 50 (150 ml). Conţine ingrediente naturale, active, de înalta performanţă: extractul de lemn dulce are o acţiune antioxidantă, de calmare şi de protecţie împotriva razelor UV.
„Pentru faţă este recomandat să folosestii o crema cu protecţie solară ridicată. Incercaprotectie solară – crema de faţă, antioxidantă, de protecţie, pentru pielea sensibilă şi delicată, cu maxnolia şi ulei de argan – protecţie foarte înalta spf 50. Este mult mai uşor de aplicat, se absoarbe rapid în piele şi protejează tenul pe lungă durata” , declara Andreea.
2. Crema este expirată
Dată expirării cremei de protecţie solară este importantă. Dacă alte produse mai pot fi folosite şi după dată expirării, cremele de protecţie solară conţin ingrediente ce se deteriorează în timp. Protecţia solară nu va mai fi eficientă şi, în plus, în ambalajul cremei tale vor pătrunde bacterii şi microbi. Este bine să citeşti cu grijă prospectul şi să o păstrezi în mod adecvat. Nu folosi crema de protecţie solară de pe un an pe altul.
3. Aplici doar produse de make-up care conţin SPF
Un fond de ten 2 în 1, care are şi protecţie solară, poate părea practic, dar asta nu înseamnă că şi funcţionează. O parte a problemei este cantitatea: puţin fond de ten nu este echivalentul cremei pe care ţi-ai întinde-o pe faţă. Nicio femeie nu îşi întinde pe faţă atât de mult fond de ten încât să suplinească o cantitate suficientă de crema de protecţie solară. Mai mult, adesea fondul de ten se şterge până la sfârşitul zilei şi nu îl reîmprospătezi aşa cum ar trebui să faci cu o crema de protecţie solară.
E minunat că există şi produse de machiaj sau de îngrijire care au factor de protecţie solară, însă acest lucru nu te scuteşte să foloseşti o crema destină special acestui lucru.
„Pentru că ne aflăm în bătaia razelor de soare, trebuie să evităm încărcarea tenului. Machiajul trebuie să fie cât mai simplu şi uşor. Încearcă să te patrezi cât mai naturală! Poţi opta pentru un fond de ten transparent, cu o consistentă cremoasa. Foloseşte Retinolo BV Plus – BB creăm, tratament anti-îmbătrânire 5 în 1, cu pro-retinol, extract de ginseng, SPF 15”, ne sfătuieşte Andreea.
4. Foloseşti crema de protecţie solară doar la începutul zilei
Dacă stai la soare, crema ta de protecţie solară va fi eficientă maximum două ore. Pielea foloseşte ingredientele active ale cremei, iar acestea se termină în timp. Transpiraţia sau apă duce la alterarea şi mai rapidă a cremei. Aplică crema în fiecare ora şi aşteaptă câteva minute că să intri în apă după ce ai masat crema pe piele.
5. Te bazezi pe creme rezistente la apă
Nu există creme sau loţiuni de protecţie solară complet rezistente la apă. Pe baza testelor s-a dovedit că o crema de protecţie solară rezistenţă la apă este eficientă între 40 şi 80 de minute. După această perioada crema trebuie din nou aplicată.
6. Aplici crema de protecţie solară doar cant te expui pe plajă
Dacă e o zi înnorată nu înseamnă că nu mai trebuie să foloseşti crema de protecţie solară. Razele UV pătrund şi prin nori şi ceaţă şi îţi ard pielea. Razele UV sunt invizibile: nu miros, nu au gust, nu le simţi, nu le auzi, nu le vezi. Oamenii au tendinţa de a folosi creme de protecţie doar când soarele arde pe cer. Pielea este arsă şi îmbătrâneşte mai repede chiar şi când este înnorat şi crezi că eşti la adăpost.
7. Foloseşti crema cu cel mai înalt grad de protecţie
Dermatologii recomandă folosirea unei creme cu SPF minimum 30. Asta înseamnă că o crema cu SPF 60 protejează de două ori mai bine sau ţine de două ori mai mult? Ei bine, nu. O crema de protecţie solară cu SPF 30, dacă este aplicată în cantitate suficientă, va limita în jur de 96% dintre arsurile cauzate de razele UVB. Pentru creme cu cu indice superior, diferenţele nu sunt semnificative: în jur de 98% pentru cremele cu SPF 50 şi mai puţin de 99% pentru cremele cu SPF 75. Nu există niciun mijloc de a bloca 100% razele UVB.
Dacă te simţi mai în siguranţă folosind o crema cu un factor de protecţie mai mare de 30, fă-o, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să o aplici la fel de des sau în cantitate mai mică.
Pentru un bronz perfect şi uniform, dar şi pentru prevenirea petelor care apar pe piele de la o expunere îndelungată pe plajă foloseşte protecţie solară – crema de faţă împotriva petelor şi a îmbătrânirii, cu extract de ulei de argan şi pluridefence – protecţie înalta SPF 30.
8. Te protejezi doar prin cremele de protecţie solară
Aşa cum spuneam, cremele de protecţie solară nu te pot proteja 100%. Trebuie să ai capul acoperit, să porţi ochelari de soare şi haine care să împiedice pătrunderea soarelui, la orele amiezei. Nu uită că o creama de protecţie solară nu este un paşaport pentru o zi întreagă petrecută la soare. Evitând arsurile, nu înseamnă că ţi-ai protejat bine pielea. Odată ce începi să te bronzezi, iar pielea se închide la culoare, ea este afectată. Dar este un risc pe care ţi-l asumi.