Foarte mulți medici de familie, care practică în rural, se plâng de multe ori de colaborarea dificilă cu primariile, care nu susțin nici intr-un fel activitatea acestora.
În ciuda modificărilor legislative apărute, unde cabinetele medicale de medicină primară, ar trebui să fie susținute ca și instituții de utilitate publică, puțini primari au luat aceste decizii.
De ce? Aș spune incompetență… Sunt oameni aleși în funcții publice, care nu au o pregătire necesară. E ca și cum am oferi titlul de medic unui absolvent de liceu fără diplomă de bac. Oare nu ar trebui analizat aspectul acesta la cei care vor sa candideze? Oare este normal sa candideze la funcția de primar oameni fără studii superioare? Evident, mulți primari își permit să judece alături de alți cetățeni fără studii primare, activitatea unor medici de familie, denigrând actul medical și profesionalismul acestora, chiar pe rețelele de socializare, cu propuneri de a schimba sau a înlocui medicul de familie.
Evident, că în astfel de situații, mulți medici de familie părăsesc comunitatea, iar tinerii medici refuză să preia astfel de cabinete, ținând cont de multe ori de antecedentele cu primariile, unde pregătirea primarilor și a consilierilor locali este sub orice fel de așteptări, de exemplu – studii medii sau chiar primare.
Astfel, comunități întregi, sunt condamnate la o viata fără servicii medicale, ori dreptul la sănătate este un drept constituțional.
Nu ar strica sa regândim un sistem politic bazat pe oameni educați și responsabili, care să creeze o legătură de colaborare pentru interesul comun – sănătatea populației!
Sănătate, România! În FIECARE ZI!