Cel mai recent raport realizat de UNICEF arată că România ocupă locul I la numărul de decese din cauza rujeolei.
Numărul cazurilor de îmbolnăviri din cauza rujeolei a cunoscut o creștere ”vertiginoasă” în primele luni ale acestui an urmând să-l depășească, în curând, pe cel total al cazurilor raportate pe tot parcursul anului 2023, au avertizat cei de la OMS și UNICEF.
56.634 de cazuri de rujeolă și patru decese au fost raportate oficial în 45 din cele 53 de țări din Regiunea Europeană a OMS în primele trei luni ale anului 2024. Anul trecut, cifrele aratau așa: 61.070 de cazuri și 13 decese, raportate de 41 de țări.
Copiii sunt cei mai expuși riscului de complicații grave
Rujeola are un efect devastator asupra sănătății copiilor, iar micuții sunt cei care se află sub semnul riscului de complicații grave. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.
Mai mult de jumătate dintre cei care au contractat rujeola în Regiunea Europeană a OMS, în 2023, au fost spitalizați, ceea ce denotă consecințele grave asupra persoanelor, familiilor și sistemelor de sănătate potrivit celor de la UNICEF.
Cele mai întâlnite cazuri de rujeolă, la micuții sub 5 ani
În 2023, jumătate din numărul de îmbolnăviri au apărut în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani, acest lucru arătând o creștere a numărului de copii care au pierdut vaccinările de rutină împotriva rujeolei și a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare în timpul pandemiei COVID-19, coroborată cu o recuperare lentă a acoperirii vaccinale în 2021 și 2022 mai precizează comunicatul trimis de UNICEF.
Declarația Reginei De Dominicis, director regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală
„O creștere a numărului de cazuri de rujeolă este un semn clar al unei întreruperi a acoperirii vaccinale. Pe măsură ce cazurile de rujeolă continuă să crească, avem nevoie de o acțiune guvernamentală urgentă atât pentru a consolida sistemele de sănătate, cât și pentru a pune în aplicare măsuri eficiente de sănătate publică pentru a asigura protecția tuturor copiilor împotriva acestei boli periculoase, dar care poate fi prevenită”.
Cazurile de rujeolă, în creștere la nivel mondial
”În 2023, s-au înregistrat peste 300.000 de cazuri de rujeolă la nivel mondial, iar cifrele raportate până acum în 2024 indică faptul că totalul pentru anul respectiv va egala sau va depăși totalul din 2023. Importul de virus între țări și continente are loc în mod regulat, iar focare ale acestei boli extrem de infecțioase vor apărea oriunde virusul va găsi grupuri de persoane nevaccinate sau insuficient vaccinate.” mai pecizează sursa citată.
Îndemn la vaccinare!
Specialiștii în sănătate susțin că țările care se confruntă în prezent cu focare trebuie să își continue eforturile de vaccinare a tuturor persoanelor vulnerabile, să intensifice depistarea cazurilor și urmărirea persoanelor de contact și să utilizeze datele epidemiologice pentru a identifica lacunele în ceea ce privește acoperirea vaccinală. Astfel, programele să poată asigura protecția comunităților afectate și să poată preveni viitoarele focare.