În sistemul sanitar, comunicarea eficientă între specialiști este esențială pentru continuitatea tratamentului pacienților. Scrisoarea medicală joacă un rol crucial în acest proces, facilitând transmiterea informațiilor esențiale între medicii specialiști și medicii de familie. Însă, uneori, pacienții întâmpină dificultăți în obținerea medicamentelor compensate recomandate de un specialist. De ce se întâmplă acest lucru și care sunt regulile care reglementează prescrierea tratamentelor? Sănătate7.ro a stat de vorbă cu dr. Ana Șestacova, președintele Patronatului Medicilor de Familie Brașov și ne-a dezvăluit rolul unei scrisori medicale în relația cu pacientul.
Scrisoarea medicală este principalul mijloc de comunicare între medicii specialiști și medicii de familie, asigurând continuitatea îngrijirii pacienților. Dacă un pacient se prezintă la un medic specialist care are contract cu casa de asigurări de sănătate, la finalul consultației, acesta va elibera o scrisoare medicală adresată medicului de familie. Aceasta nu doar îl informează cu privire la diagnostic și recomandări, ci îi permite și pacientului să beneficieze de tratamentul indicat pe o anumită perioadă.
Cu toate acestea, se întâmplă frecvent ca pacienții să solicite eliberarea unor medicamente compensate de la medicul de familie și să fie refuzați, ceea ce poate genera tensiuni în relația medic-pacient. De ce apare această situație?
Reglementările privind prescrierea medicației compensate sunt stabilite prin norme metodologice ale contractului-cadru dintre medici și casa de asigurări de sănătate. Aceste norme stipulează clar că anumite medicamente, în special cele cu protocol de prescriere, pot fi eliberate de medicul de familie doar pe baza unei scrisori medicale conforme cu modelul impus de reglementările în vigoare. Mai mult, medicul specialist care face recomandarea trebuie să aibă un contract activ cu casa de asigurări.
Dacă pacientul a consultat un medic dintr-o unitate medicală privată, care nu are contract cu casa de asigurări, costul tratamentului va trebui suportat integral de acesta. În schimb, dacă scrisoarea medicală provine de la un furnizor aflat în relație contractuală cu casa de asigurări și respectă protocolul de prescriere, medicul de familie poate continua tratamentul recomandat pentru perioada specificată.
Prin urmare, înainte de a presupune că medicul de familie refuză în mod nejustificat prescrierea unui tratament, este important să ne informăm despre regulile contractuale aplicabile furnizorilor de servicii medicale a mai spus medicul, Ana Șestacova. De asemenea, cunoașterea drepturilor și obligațiilor pacienților asigurați sau neasigurați poate preveni neînțelegerile și poate contribui la menținerea unei relații armonioase medic-pacient.
Până data viitoare, Sănătate, România!