25 C
București

Ce semnale îți transmite propriul organism în lunile de dinaintea producerii unui INFARCT

Importante

Infarctul – afecțiune gravă – se produce atunci când fluxul de sânge și oxigen către o secțiune a inimii este întrerupt, prin blocarea uneia sau, mai rar, a mai multor artere coronare. Din cauza lipsei de oxigen, mușchiul inimii începe să moară iar dacă fluxul sanguin nu este rapid refăcut, acea zonă a inimii se necrozează. Dacă intervenția medicală nu este promptă, întreaga inimă poate muri, conducând, bineînțeles, la decesul persoanei.

Unele studii de specialitate susțin că primele semne care anunță că este pe cale să se producă un infarct sunt emise de către propriul corp chiar și cu șase luni înainte, scrie publicația Reader’s Digest .

În numeroase țări afecțiunile cardiace sunt principala cauză de mortalitate, motiv pentru care dacă manifestați unele din simptomele de mai jos ar fi bine să vă faceți o programare la cardiolog.

Oboseala accentuată. Oboseală nejustificată poate fi provocată şi de hipertensiune arterială sau diverse afecţiuni cardiace, aşa că nu ar strică să faceţi un set complet de analize pentru a va asigura că totul este în regulă. Studiile au arătat că 70% dintre persoanele care au suferit un atac de cord s-au confruntat cu o stare accentuată de slăbiciune, cu săptămâni sau chiar luni înainte de nefericitul incident.

Nu este normal să te simți în permanență obosit dacă dormi suficient, mănânci bine și nu face exerciții fizice în exces.

Tulburările de somn. Şi tulburările de somn (dificultatea de a adormi, insomnia sau somnul agitat, neodihnitor) pot reprezenta simptomele unui infarct. De obicei, aceste stări se manifestă cu câteva săptămâni înainte, aşa că măsurile de precauţie trebuie luate imediat.

Disconfortul digestiv. Există şi pacienţi care s-au plâns de disconfort la nivelul stomacului. Dacă atacul de cord este preîntâmpinat de manifestări ce mimează o afecţiune digestivă (de exemplu, greaţă sau vărsături), confuzia bolnavului şi, din păcate, în unele cazuri chiar şi a medicului, este mare. Aşadar, în situaţia în care crampele abdominale puternice sau celelalte semne menţionate apar brusc, fără să fie cauzate de ceva ce aţi mâncat, este cazul să chemaţi imediat salvarea. În general, femeile cu vârste peste 60 de ani se pot confruntă cu simptome digestive în caz de infarct.

Senzaţia de picioare umflate. Specialiştii au determinat o legătură şi între muşchiul inimii şi picioarele umflate. Mai exact, se pare că atunci când miocardul nu mai funcţionează corect, circulaţia sangvină este afectată, fapt ce duce la retenţia de lichide şi apariţia edemelor. Prima oară se umflă tălpile, apoi gleznele şi gambele, acestea fiind principalele zone cu circulaţie sangvină deficitară.

Senzaţia de sufocare în lipsa efortului fizic. Alte simptome care pot da de bănuit sunt: senzaţia lipsei de aer, sufocarea, palpitaţiile însoţite sau nu de transpiraţii, senzaţia de ameţeală, de pierderea cunoştinţei, culminând cu stop cardio-respirator. Aceste tulburări trebuie să va pună în garda cu atât mai mult cu cât nu sunt rezultatul unui efort fizic, ci apar din senin.

Sporirea stării de anxietate. Anxietatea nu este considerată o stare anormală, însă poate fi şi un semn pentru infarct. Dacă vă alarmaţi fără niciun motiv, poate însemna că nervii reacţionează la un surmenaj al inimii.

Durerea la nivelul umărului sau al maxilarului. Unele persoane au simţit, înaintea unui atac de cord, durere în zona gâtului sau au avut impresia că această a iradiat către maxilar, barbie sau urechi, în timp ce alţi pacienţi au resimţit durerea numai în umăr, antebraţe sau coate. Alarmante sunt durerile care apar şi dispar brusc, nu cele care persistă. În plus, este bine de ştiut că disconfortul poate dura de la câteva secunde la câteva minute sau chiar ore, dar medicul trebuie anunţat din prima clipă.

Tulburările de sensibilitate la diabetici. În cazul persoanelor cu diabet, simptomele sunt şi mai dificil de recunoscut, întrucât afecţiunea de baza are complicaţii ce constau în tulburări de sensibilitate. Drept urmare, în cazul lor, fie durerea nu există, fie este foarte puţin exprimată. De aceea, pacienţii cu diabet nu trebuie să ignore palpitaţiile sau ameţelile, indiferent cât de mici ar fi, mai ales dacă înainte nu au avut de-a face cu astfel de stări.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole